VIDEO Nunta șefei diplomației din Austria, demnă de Cecenia. Cât au plătit contribuabilii austrieci și ruși

Pentru statul austriac, costurile de securitate asociate vizitei ”particulare” a liderului de la Kremlin pentru a participa la nunta șefei diplomației din Austria s-au ridicat la cel puțin 250.000 euro. Presa austriacă a relatat despre sporitele măsuri de securitate din regiunea Südsteirische Weinstrasse și la aeroportul din Graz, pentru a asigura securitatea invitațilort de rang înalt.

Vladimir Putin a aterizat pe aeroportul din Graz puțin după ora 13.00, iar apoi a fost transportat nu cu elicopterul, cum se vehiculase anterior în presă, ci cu o limuzină escortată, la restaurnatul Gasthaus Tscheppe. Acolo, dupa orele 14.00, el a fost întâmpinat de mireasa Karin Kneissl, ministru de externe austriac, soțul său și alți invitați.

Nici contribuabilul rus nu a fost scutit. Deși Kremlinul insista ca vizita lui Putin la nunta ministrului austriact de externe Karin Kneissl a fost una „pariculară”, cadoul pe care președintele rus la făcut mirilor a fost achitat din bugetul de stat al Rusiei. Darul liderului de la Kremlin a fost concertul corului cazacilor din Kuban. BBC afirmă că, potrivit portalului de licitatii publice din Rusia, călătoria în Austria a corului – între 17-19 august – a costat statul rus 1,8 milioane de ruble (circa 24.000 euro).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=r5ehLkP5cRw

Dar a meritat. Preşedintele rus Vladimir Putin a dansat sâmbătă braţ la braţ cu mireasa, şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl. În vârstă de 53 de ani, Karin Kneissl s-a căsătorit cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, nunta desfăşurându-se într-un sat viticol din apropiere de Graz.

Criticii spun că modul în care s-a abuzat de fonduri și instituții publice la un eveniment privat este demn mai degrabă de Cecenia președintelui Ramzan Kadîrov, decât de un stat din Uniunea Europeană.

Dincolo de speculațiile și oprobriile politice, apărute în presă austriacă și internațională, și localnici și-au exprimat dezaprobarea față de masarea unor importante forțe de ordine în zonă.

Potrivit Kleinezeitung.at, Franz Neubauer afirma sâmbătă că „este o obrăznicie, faptul că aceste costuri trebuie plătite de contribuabili. Dacă Kneissl îl invită pe Putin, atunci ea trebuie să plătească pentru măsurile de securitate“.

Invitaţia pe care şefa diplomaţiei austriece i-a adresat-o liderului de la Kremlin, gest care a provocat surprindere şi un val de reacţii negative, mai ales în contextul în care Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Cei care o critică pe Karin Kneissl văd în această invitaţie inclusiv o slăbire a poziţiei UE în faţa Rusiei.

„Îi doresc sincer (lui Kneissl) tot ce este mai frumos la nunta ei, dar mi-ar fi plăcut ca pentru interesul naţional să se fi evitat reacţiile internaţionale negative cauzate de invitarea preşedintelui rus„ , a transmis purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat (de opoziţie), Andreas Schieder, referindu-se în special la reacţiile venite din Ucraina, unde preşedinta comisiei de politică externă a parlamentului de la Kiev, Hanna Hopko, a spus că „din acest moment, Austria nu mai poate fi un mediator în Ucraina„ .

Răspunzând criticilor, MAE austriac a negat existenţa vreunei „schimbări în politica externă a Austriei„ şi a insistat că este vorba despre un  „eveniment privat„ , iar vizita lui Putin este una „personală„.
La rândul său, liderul extremei drepte austriece, Heinz Christian Strache, vede în această invitaţie mai degrabă o publicitate preţioasă pentru Austria prin mediatizarea intensă a prezenţei lui Putin la nuntă. „Nu poate exista o publicitate mai bună pentru Austria, pentru natura ei minunată, peisajele de vis şi autentica ei ospitalitate„, a spus preşedintele partidului care o susţine pe Karin Kneissl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *