VIDEO Politica de securitate a SUA va pune accent pe Marină

În era ce urmează, politica de securitate a SUA va fi dominată de Marină, crede The Washington Post, iar Defense News dezvăluie un program clasificat al Pentagonului pentru Marină, numit Overlord, în valoare de 400 de milioane de dolari, pentru două vase-robot autonome, ce vor fi achiziţionate în 2020, şi un total de 10 vase, în alţi cinci ani.

De asemenea, bugetul pe 2020 al SUA prevede ca infanteria marină a SUA să achiziţioneze, pentru prima dată, drone de tip MQ-9 Reaper, la un cost total de 77 de milioane de dolari.

USS Sea Hunter, o navă autonomă, fără echipaj uman, s-a deplasat la jumătatea lunii februarie din San Diego la Pearl Harbor, în Hawaii, şi s-a întors fără să aibă oameni la bord, transmite Military.com. Distanţa dintre cele două porturi este de 4.200 de km.

Computerele de la bord sunt cele care controlează total nava şi iau decizii. Din fericire, acestea sunt supervizate tot timpul de la distanţă de oameni. După ce va încheia perioada de teste, USS Sea Hunter va intra în serviciul activ al US Navy.

Pe timpul călătoriei spre şi dinspre Pearl Harbor, nava a fost escortată de un alt vas. Din când în când, tehnicieni au urcat la bord pentru scurt timp pentru e verifica sistemele de pe USS Sea Hunter.

Astfel de ambarcaţiuni nu vor înlocui complet navele cu echipaj, potrivit reprezentanţilor marinei americane, ci vor prelua o parte din sarcini şi le vor permite oamenilor de pe vasele mai mari să se concentreze pe misiuni mai complexe.
Este cea mai mare navă din lume care poate funcționa și se poate deplasa pe distanțe lungi fără a fi necesară nici măcar prezența unui singur om la bord. Denumirea acestui tip de navă militară este Sea Hunter Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV).

În viitor, speră oficialii americani din domeniul apărării, oceanele lumii vor fi cutreierate de către mai multe flote formate din astfel de nave fără echipaj, care vor realiza, în principal, misiuni de vânătoare de submarine și de spionaj. De altfel, o strategie a Pentagonului urmărește înzestrarea cu un mare număr de vehicule „fără pilot”, atât a marinei, cât și a aviației și forțelor de uscat.

Ultramdernul vas de luptă autonom a fost construit la șantierele navale Christensen din Vancouver, Washington. ACTUV este un vas de 140 de tone și o lungime de 40 de metri. Cabina de pilotaj a navei poate fi eliminată, cu toate că vasul poate fi condus și în mod direct, de către un echipaj.

La corpul principal al navei sunt atașate două flotoare, cu rol de îmbunătățire a stabilității, în manevrele efectuate în viteză sau în condiții de mare agitată. Văzut de deasupra, vasul are, întrucâtva, aspectul unei nave spațiale din filmele SF. În mișcare, atunci când se deplasează cu viteză, oferă imagini spectaculoase, datorită dârelor ce se împletesc în apă, în urma sa. Nava atinge viteza maximă de 50 km/h.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *