VIDEO Poroşenko, de Ziua Independenţei: „Ucraina rupe toate legăturile cu Imperiul Rus şi cu URSS”. Rusia, furioasă pe noua formulă de salut a armatei ucrainene
Noua formulă de salut din armata ucraineană „Slavă Ucrainei, Slavă eroilor!„ a enervat autoritățile ruse. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a reacționat, spunând că este un gest inadmisibil.
„Pe 24 august, în cadrul paradei dedicate Zilei Independenței Ucrainei, va fi folosit pentru prima dată noua formulă de salut, „Slavă Ucraine, Slavă eroilor!„ Considerăm că acest gest este unul dintre cele mai brutale din partea propagandei de stat din Ucraina, legalizându-se astfel o lozincă care se asociază cu Armata lui Bandera”, a spus Zaharova, citată de portalul ucrainean 112.ua.
Zaharova a mai spus că noua formă de salut este o calchiere din salutul folosit în Germania Nazistă, iar Kievul este învinuit că încearcă să redea un nou context acestei forme de salut.
„Slavă Ucrainei”, a devenit forma oficială de salut în Armata ucraineană. Această formulă va fi folosită la ceremoniile oficiale.
Ucraina marchează, astăzi, Ziua Independenţei, la Kiev şi în alte oraşe fiind organizate mai multe acţiuni dedicate împlinirii a 27 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă, la 24 august 1991, după ieşirea ţării din componenţa URSS.
Ucraina, confruntată de peste patru ani cu un conflict devastator cu separatiştii proruşi, şi-a celebrat vineri împlinirea a 27 de ani de la declararea independenţei printr-o paradă militară de o amploare fără precedent, scrie AFP.
Semn al susţinerii americane pentru Kiev, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui SUA, John Bolton, a asistat la această paradă pe bulevardul Kreşciatik din Kiev, alături de mii de spectatori dintre care mulţi erau îmbrăcaţi în cămăşi cu broderii tradiţionale, devenite un simbol patriotic în ultimii ani ca reacţie la criza cu Moscova.
Circa 4.500 de militari şi 250 de piese de armament şi echipament militar, între care rachete antiaeriene S-300 şi Buk, lansatoare de rachete multiple Grad, dar şi rachete antitanc Javelin vândute în acest an de Washington Ucrainei au participat la paradă.
„Este cea mai mare paradă după declararea independenţei Ucrainei”, a afirmat pentru AFP Viktoria Kuşnir, purtătoare de cuvânt a ministrului apărării.
Pentru prima oară după 2009, aviaţia (elicoptere de luptă, avioane de vânătoare, bombardiere) a participat la paradă.
Altă noutate, o unitate compusă doar din femei, studente la universităţi militare, a participat la eveniment.
Militari veniţi din zece ţări care susţin Kievul ( SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia …) au luat parte de asemenea la defilare.
Această etalare de forţe contrastează cu starea precară a armatei ucrainene la începutul conflictului, cu echipamente depăşite şi trupe demoralizate. Unităţi de voluntari independente fuseseră atunci create pentru a lupta împotriva rebelilor susţinuţi militar – potrivit Kievului şi Occidentului – de Moscova.
Ucraina şi-a proclamat independenţa pe 24 august 1991, iar pe 1 decembrie 1991 au avut loc primele alegeri libere şi un referendum naţional, în cadrul căruia 90,32% dintre ucraineni s-au pronunţat în favoarea independenţei ţării.
În urma alegerilor din 1 decembrie 1991, Leonid Kravciuk a devenit preşedinte al Ucrainei.
După 27 de ani, actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a scris, vineri, pe contul său de Twitter, că, deși plătesc un preț mare pentru dreptul de a fi independenţi, protejând ţara de agresor, ucrainenii sunt o națiune unită și de nezdruncinat, un stat independent, o Ucraină unită şi indivizibilă.
Cu această ocazie, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina renunţă la toate elementele care o legau de Imperiul Rus și de Uniunea Sovietică.
„Sarcina societăţii noastre şi a autorităţilor alese de aceasta este să asigure o independență ireversibilă şi o Ucraină mare și puternică, fără perspectiva revenirii în sfera de influență a Rusiei” – a afirmat Poroşenko, în faţa celor prezenţi la parada militară de la Kiev, eveniment intitulat de autorităţi „Marşul Noii Armate”.
Petro Poroşenko a mai declarat că autorităţile ucrainene sunt determinate să „pună capăt apartenenţei nenaturale și necanonice a comunității ortodoxe ucrainene la Biserica Rusă”.
„Problema obţinerii Tomosului de autocefalie de către Biserica Ortodoxă a Ucrainei trece dincolo de cadrul religios şi este o chestiune similară consolidării armatei, protejării limbii, luptei pentru aderarea la UE și la NATO. Este încă un punct de reper strategic pe drumul nostru istoric” – a afirmat președintele ucrainean, Petro Poroşenko.
https://www.youtube.com/watch?v=GSfhjlLtdj0