VIDEO Primele imagini cu echipajul capsulei Soyuz MS-10 după accident

Holdingul spațial rus Roskosmos a dat publicității primele imagini cu cei doi membri ai echipajului rachetei Soyuz MS-10 care a aterizat în Kazahstan după ce motorul s-a oprit la două minute de la lansare.

„Cosmonautul rus Aleksei Ovcinin și astronautul american Nick Hague sunt în prezent în Jezkazgan, Kazahstan, unde au fost supuși unui examen medical. Directorul general al Roskosmos, Dmitri Rogozin, a decis să aducă echipajul înapoi la cosmodromul Baikonur „, a scris Roskosmos pe Twitter, precizând că cei doi cosmonauți se simt bine.

Șeful agenției spațiale americane Jim Bridenstine anunțase anterior pe Twitter că echipajul Soyuz va fi transportat de la Baikonur la Centrul de formare al cosmonauților situai în Orașul Stelelor din Regiunea Moscova.

Programul de zbor al rachetelor Soyuz MS a fost suspendat după accident. Kazahstanul și Rusia vor crea o comisie de investigație guvernamentală comună, a anunțat președintele Comitetului pentru Situații de Urgență din Kazahstan, Vladimir Bekker.

Vehiculul de lansare Soyuz-FG încarcat a decolat joi, la 11:40 ora Moscovei de pe rampa de lansare No. 1 de la Baikonur spre Stația Spațială Internațională (ISS ). Cosmonautul rus Aleksei Ovcinin și astronautul american Nick Hague se aflau la bordul capulei Soyuz MS-10.

Motorul rachetei Soyuz-FG s-a oprit la două minute după decolare, iar capsula a aterizat nu departe de orașul kazah Jezkazgan. Acesta este primul accident al lansatorului Soyuz-FG în ultimii 35 de ani.

Potrivit presei ruse, citând surse apropiate cazului, accidentul ar fi putut fi cauzat de o montare proastă a procesorului de accelerație.

Serviciile de salvare au fost la locul de muncă din prima secundă a accidentului. Sistemul de salvare de urgență Soyuz-MS a funcționat normal. Medicii prezenți la locul de aterizare a Soyuz MS-10 au anunțat că echipajul nu a fost rănit în timpul accidentului.

Rusia a deschis o anchetă penală vizând să stabilească motivele eşecului de joi al lansării unei rachete Soiuz care urma să conducă pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) doi astronauţi, a anunţat Comitetul rus de ancjetă, relatează AFP.

Ancheta a fost deschisă cu obiectivul de a stabili dacă au existat încălcări ale regulilor de securitate în urma acestui eşec, după ce rusul Aleksei Ovşcinin şi americanul Nick Hague s-au catapultat la bordul capsulei şi au aterizat în stepele din Kazahstan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *