VIDEO Primele imagini panoramice de pe partea nevăzută a Lunii

China a făcut publice primele imagini panoramice de pe partea ascunsă a Lunii, realizate de sonda Chang’e-4, care a ajuns pe satelitul natural al Terrei la începutul acestei luni, potrivit The Telegraph.

Agenţia spaţială chineză a publicat imagini panoramice la 360 de grade realizate de camera video instalată pe sonda Chang’e 4, care arată o suprafaţă gri şi plină de cratere a Lunii.

Imaginile au fost transmise prin intermediul satelitului Queqiao şi vor permite cercetătorilor să realizeze o analiză preliminară a zonei unde a fost plasată sonda, potrivit presei chineze.

Sonda lunară Chang’e-4 – numită astfel după zeiţa Lunii în mitologia chinezească – a fost lansată, cu ajutorul unei rachete Long March-3B, în decembrie, de la baza spaţială Xichang, din sud-vestul Chinei.

Momentul descinderii roverului chinez pe partea nevăzută a Lunii. Astfel s-a încheiat faza a doua a expediției spre satelitului natural al Pământului. Imaginile au fost publicate de Agenția spațială chineză. Totodată, complexul Chang’e-4 și selenomobilul Yutu-2, care s-a desprins de sondă, s-au fotografiat reciproc, consemnând astfel realizarea unui obiectiv de primă importanță.

Urmează colectare mostrelor de sol și roci, după care, în final, va avea loc expedierea lor pe Pământ. Misiunea Chang’e-4, prima în istorie spre fața nevăzută a Lunii, a început pe 7 decembrie 2018, de pe rampa de lansare din Sichuan.

Peste 5 zile aparatul spațial a fost plasat pe orbita selenară, de unde a transmis primele imagini.

Descinderea pe suprafața corpului ceresc, în craterul Von Kármán, s-a produs pe 3 ianuarie curent. După o scurtă ședința de legătură cu Pământul, aparatul a fost trecut în regim pasiv pentru ca perioada temperaturilor extrem de înalte să nu defecteze echipamentul electronic.

După o pauză de 7 zile, stația și roverul au revenit în activitate, expediind noi cadre luate cu 2 camere, precum și videoul complet cu momentul aselenizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *