VIDEO Proteste masive la Barcelona după condamnarea la închisoare a unor lideri separatiști catalani. Perturbări în infrastructura de transport, avertizează MAE

Ample proteste au izbucnit, luni, la Barcelona, capitala regiunii spaniole Catalonia, după condamnarea la închisoare a 9 dintre foștii lideri separatiști. Manifestanții au blocat artere ale orașului și autostrada care duce spre aeroportul El Prat, unde forțele de ordine au fost mobilizate pentru a împiedica accesul protestatarilor în zona terminalului.

Unele zboruri au fost anulate.Au fost înregistrate unele confruntări. Unii martori spun că polițiștii au folosit gaze lacrimogene.Curtea Supremă a Spaniei a condamnat, luni, 9 foști lideri separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare, relatează Euronews.

Cu toții au fost găsiți vinovați de răzvrătire pentru rolul avut în tentativa eşuată din 2017 de proclamare a independenţei regionale. Cea mai aspră sentință a primit-o Oriol Junqueras, care a condus partidul Esquerra Republicana, condamnat totodată pentru fraudă.

Alţi trei foști lideri judecaţi au fost achitați. Procesul a început în luna februarie, judecătorii ascultând peste 300 de mărturii. Separatiștii catalani au acuzat magistrații spanioli de lipsă a imparțialității.

Condamnații se mai pot adresa Curții Constituționale și Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Totodată, a fost înnoit ordinul de arestare şi extrădare a lui Carles Puigdemont, care era lider regional la 1 octombrie 2017, în ziua referendumului ilegal de independenţă, refugiat ulterior în Belgia.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Barcelona, că pot avea loc mobilizări spontane de persoane care determină perturbări ale circulaţiei aeriene, rutiere şi feroviare, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiunea din proximitate.

MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze în prealabil asupra stării drumurilor la http://infocar.dgt.es/etraffic/, de pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească, precum şi de pe site-ul http://www.aena.es.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona +34934181535, +34934334223, +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, precizează un comunicat transmis luni seară de MAE.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.mae.ro şi http://barcelona.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *