VIDEO Putin ar putea trimite în Marea Negră înfricoșătoarele ekranoplane

Marina militară rusă va achiziționa, anul acesta, 26 de nave de război și alte ambarcațiuni, patru dintre ele fiind echipate cu rachete de croazieră Kalibr, a anunțat duminică președintele rus Vladimir Putin, citat de agenția Tass. Flota rusă a Mării Negre va primi șase noi nave și posibil chiar un ekranoplan, un monstru hibrid între o barcă cu motor şi un avion.

Liderul de la Kremlin a informat că eforturile de consolidare și dezvoltare a marinei ruse vor continua.

„Pregătirea și eficiența marinei este o componentă importantă în asigurarea capabilitățile de luptă ale țării, securitatea sa și securitatea statului. Desigur, vom continua să luăm măsuri care au scopul de a dezvolta flota, de a o face mai bine echipată“, a declarat Putin în cadrul unei gale din Sankt Petesburg, desfășurate cu ocazia Zilei Marinei.

Președintele rus a reiterat că statutul unui membru al marinei este foarte respectat în Rusia, deoarece reprezintă curaj, eroism și dedicare.

Până la sfârșitul anului în curs, Rusia va întări Flota Mării Negre cu șase nave de război de diferite clase, a anunțat comandantul Flotei Mării Negre a Rusiei, Alexander Moiseev, citat de TASS.

Anunțul lui Moiseev a fost făcut pe 29 iulie, după parada navală în onoarea Zilei Marinei, care a avut loc în orașul Sevastopolul din Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Potrivit amiralului, din cele 6 nave, trei deja au fost recepționate de Flota Mării Negre.

„Este vorba despre fregata “Admiral Makarov”, de nava de culegere de informații și cercetare “Ivan Kurs” și încă una. Până la sfârșitul anului, vom primi șase nave de diferite clase” – a spus Moiseev și a adăugat ca se refera inclusiv la nave mici dotate cu rachete.

Moiseev a adăugat, că, în următoarele câteva luni, urmeaza sa se finalizeze testele navei de patrulare din cadrul Proiectului 22160 ”Vasili Bîkov”.

Un prototip experimental al ekranoplanului „Orlan“ va fi dezvoltat în cadrul actualului program de stat de aprovizionare a armatei ruse cu arme noi şi moderne prevăzut până în 2027, a anunţat luni vicepremierul Iuri Borisov, responsabil de industria apărării, informează RIA Novosti.

Pe viitor, a menţionat responsabilul rus, ekranoplanele vor fi dotate cu rachete şi vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime.

„Principalul obiectiv al acestui aparat va fi să acopere calea maritimă nordică (Oceanul Arctic /mările Barenț, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciuhoțk şi Marea Bering), unde infrastructura noastră nu este foarte dezvoltată“, a afirmat Borisov.

Vicepremierul rus nu a exclus ca ekranoplanele să fie mobilizate şi la monitorizarea mărilor Caspică şi Neagră.

În timpul Uniunii Sovietice, prin anii 1960, a existat prototipul unui ekranoplan, denumit „Monstrul caspic“, ceva de genul unui hovercraft, un fel de hibrid între o barcă cu motor şi un avion, care avea o viteză de zbor de 500 km/oră la o altitudine ce îl făcea nedetectabil de radare. Conform observatorilor, aparatul avea anvergura aripilor de 37 de metri, o lungime de mai mult de 90 de metri şi o greutate de 550 de tone.

În 1972, a fost construit primul ekranoplan dotat cu rachete din Proiectul 903 „Lun“. În 1986 el a intrat în teste, care au durat până în 1990, după care autorităţile ruse de la acea vreme au decis abandonarea proiectului. Iniţial, Rusia intenţiona să construiască opt astfel de exemplare, idee ce nu a mai fost realizată din cauza situaţiei economice dificile din ţară din perioada respectivă, precum şi din cauza unor probleme de concepţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *