VIDEO Putin: Masacrul de la Colegiul din Crimeea este rezultatul „globalizării”. Un „Columbine rus“
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că masacrul comis cu o zi înainte la un liceu tehnic din Kerci, Crimeea, unde un elev a ucis 20 de persoane, după care s-a sinucis, este rezultatul „globalizării”, relatează AFP.
„Este rezultatul globalizării. Pe reţelele sociale, pe internet. Vedem că există o întreagă comunitate care a fost creată. Totul a început cu evenimentele tragice din şcolile din Statele Unite”, a spus Putin.
Fosta iubită a elevului de 18 ani care a deschis focul miercuri la liceul din Kerci la care învăţa a declarat că băiatul a vrut să se răzbune pe elevii care l-au umilit şi că el nu mai voia să trăiască, relatează AFP.
„El a spus că nu mai are încredere în oameni după ce colegi din clasa lui începuseră să-l umilească pentru că nu era ca ceilalţi”, a afirmat adolescenta în vârstă de 15 ani, sub rezerva anonimatului, citată de canalul de televiziune rus RT. Din acest motiv, Vladislav „nu mai voia să trăiască” şi a vrut să se răzbune, a adăugat ea.
Vladislav Rosliakov, un elev în vârstă de 18 ani, a fost identificat de autorităţi drept autorul atacului de miercuri în care 20 de persoane au fost ucise şi alte 44 au fost rănite într-un liceu tehnic din Kerci, în peninsula Crimeea anexată în 2014 de Rusia.
Cotidianul Kommersant a afirmat că tânărul „a crescut într-o familie destul de săracă”: tatăl lui, cu handicap, nu locuia cu mama băiatului. Femeia lucrează într-o clinică şi este membră a Martorilor lui Iehova, organizaţie considerată „extremistă” şi interzisă în Rusia.
Autorităţile ruse au declarat joi că elevul care a comis masacrul din liceul din Crimeea a avut probabil un complice, relatează dpa. „Că a acţionat singur la faţa locului este de înţeles, însă pregătirile pentru ceea ce a urmat, în opinia mea şi a colegilor mei, nu le-ar fi putut face singur”, a declarat liderul Crimeii, Serghei Aksionov, citat de agenţia Tass.
Vladislav Rosliakov, în vârstă de 18 ani, a intrat în colegiu având asupra sa arme şi dispozitive explozive. În primă fază, a detonat o bombă artizanală în cantina liceului, apoi a intrat din clasă în clasă, aruncând întâi câte un dispozitiv exploziv în fiecare sală, pentru ca apoi să deschidă focul asupra colegilor săi. Într-un final, s-a sinucis în bibliotecă.
Iniţial, autorităţile au calificat atacul drept un act „terorist“, însă, ulterior, au spus că a fost vorba despre o „crimă în masă“.
Adolescenţii care au supravieţuit atacului au vorbit cu greu despre clipele de groază prin care au trecut. „Prietena mea a fost ucisă chiar în faţa mea. Am văzut-o căzând şi pur şi simplu nu a mai mişcat. Am văzut băieţi căzând şi sânge curgând peste tot“, a afirmat o elevă a colegiului – Margarita.
„A fost un tip cu o armă şi împuşca pe oricine întâlnea“, a spus un elev, în timp ce altul a adăugat: „pereţii erau acoperiţi de sânge, am fugit, ne-am urcat pe gard să scăpăm“.
„Erau multe cadavre, cadavre de copii“, a afirmat, la rândul său, directorul colegiului, o instituţie de învăţământ vocaţional care numără, în total, 850 de elevi cu vârste între 14 şi 18 ani.
Serghei, un elev în vârstă de 15 ani, care a fost rănit într-una dintre explozii a povestit că atunci când a ajuns la spital a văzut scene „înfiorătoare“.
„Aduceau oameni acoperiţi de sânge, unii nu mai aveau mâini, alţii nu mai aveau picioare“, a spus adolescentul, potrivit „The Daily Mail“.
Un „Columbine rus“
Pe reţelele de socializare au apărut imagini în care tânărul purta un tricou similar celui cu care era îmbrăcat Eric Harris, unul dintre autorii masacrului din 1999 de la liceul Columbine din statul american Colorado, atac soldat cu 15 morţi şi 21 de răniţi. Atunci, Harris şi complicele său Dylan Bennet Klebold au fost găsiţi morţi în biblioteca liceului. De altfel, presa rusă a vorbit despre un „Columbine rus“.
Potrivit „Izvestia“, tatăl băiatului a afirmat că fiul său „nu era sociabil“, „nu avea prieteni“ şi că era pasionat de jocuri pe computer şi de armament.
Iar un apropiat al adolescentului a declarat pentru BBC că acesta „ura şcoala tehnică foarte mult“ şi jurase „să se răzbune“ pe profesori.
Se pare atacatorul ar fi obţinut armele pe care le avea asupra sa cu ajutorul unui permis de vânătoare pentru care trecuse cu brio de evaluarea psihologică necesară.
Cotidianul „Vedomosti“ a scris că „atacul pune sub semnul întrebării capacitatea statului de a asigura securitatea în Crimeea, o nouă regiune“ pentru Rusia, care a anexat peninsula ucraineană în 2014.
„Nimeni nu poate garanta că asta nu se va întâmpla din nou“, a scris şi cotidianul „Izvestia“, dezvăluind că „nu există nici acum în Rusia un serviciu psihologic de calitate în mediul şcolar, nici un sistem de centre de ajutor familial în caz de criză sau un organism federal însărcinat cu securitatea instituţiilor de învăţământ“, notează AFP.
https://www.youtube.com/watch?v=EKcgUKuPBZs