VIDEO Rada obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Moscovei să-și schimbe numele. În timpul dezbatererilor, deputații și-au împărțit pumni

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat astazi o lege care obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP) să își schimbe numele. Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată.

În prezent, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP)se numește oficial ”Biserica Ortodoxă Ucraineană”.

Legea adoptată obligă UPT-MP să indice în titlu că aparține de Biserica Ortodoxă Rusă (BORu). Nota explicativă motivează această indicație prin faptul că centrul BORu se află într-o țară care a comis agresiune militară împotriva Ucrainei.

UPT-MP susține că decizia Radei Supreme este ilegală și a promis că va lupta pentru pastrarea numelui actual.

„Suntem martori ai intervenției statului în treburile bisericii, depășind autoritatea sa și încălcand Constituția. Biserica se poate redenumi voluntar, iar statul nu are dreptul să facă acest lucru”, a declarat Vasili Anisimov, șeful serviciului de presa al UPT-MP, pentru Interfax.

Pe 15 decembrie, în Ucraina a fost înființată o nouă biserică ortodoxă sub auspiciile Patriarhiei de la Constantinopol. Acesta se va numi oficial Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată după ce mai mulți deputați ucraineni și-au împărțit pumni din cauza unui banner.

Motivul, la tribuna centrală a fost plasat un banner pe care era poza oligarhului Victor Medvedciuk, care ar fi rudă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Pe banner era scris „Vladimir Medvedciuk-agentul lui Putin. Să fie Judecat”.

Un deputat din partea Blocului de Opoziție a luat bannerul de pe tribuna centrală. Imediat de el s-a apropiat un ales al Frontului Popular. Între cei doi s-a iscat un conflict care a degenerat într-un schimb de pumni. Imediat s-au apropiat și alți colegi, iar disputa s-a transformat într-o bătaie generală, informează deschide.md.

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubii, și-a îndemnat colegii la calm și a spus că în Parlamentul Ucrainei nu este loc de bătaie.

Oligarhul Victor Medvedciuk este și unul dintre oamenii de afaceri care controlează câteva instituții media de la Kiev. Acesta a fost implicat în negocierile privind schimbul de prizonieri între Kiev și regimurile separatiste din Donețk și Lugansk.

În timpul conferinței de presă anuale susținute de Vladimir Putin la 20 decembrie, acesta a spus că Victor Medvedciuk a zburat de mai multe ori la Moscova, doar că toate vizitele au fost coordonate de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Anterior presa de la Kiev a scris despre mai multe vizite a lui Victor Medvedciuk la reședința lui Petro Poroșenko care ar fi avut loc noaptea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *