VIDEO Șeful NATO: Acuzaţiile Rusiei potrivit cărora sistemul antirachetă al NATO din România încalcă INF sunt nefondate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat, într-o conferinţă de presă ce a avut loc marţi, că acuzaţiile Rusiei potrivit cărora sistemul antirachetă al NATO din România este echipat cu lansatoare de rachete şi încalcă Tratatul INF sunt nefondate.

Ca răspuns la o întrebare a unei jurnaliste ruse de la publicaţia Kommersant, Stoltenberg a reamintit că Rusia nu face altceva decât să distragă atenţia de la problema reală, aceea că în Europa nu există noi rachete americane, dar există noi rachete ruse.

„Eforturile Rusiei de a încerca să se concentreze pe sistemul de apărare antirachetă al NATO sunt o încercare de distragere a atenţiei de la problema reală: aceea că Rusia desfăşoară noi rachete capabile să transporte încărcătură nucleară în Europa. Face asta de câţiva ani, într-o încălcare flagrantă a Tratatului INF. […] Sistemul antibalistic al NATO este un sistem defensiv, nu avem rachete acolo, ci interceptori care nu sunt înarmaţi şi sunt parte a acordului cu România şi Polonia că nu vom desfăşura rachete ofensive acolo. Este o încercare de a amesteca lucrurile, de a distrage atenţia de la problema reală, şi anume, rachetele ruse”, a spus Jens Stoltenberg.

Moscova continuă să dezvolte rachete capabile să transporte încărcătură nucleară, încălcând astfel tratatul bilateral cu SUA, şi şi-a echipat mai multe batalioane cu aceste rachete, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa.

SUA şi Alianţa Nord-Atlantică susţin că sistemul de rachete de croazieră SSC-8 încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat de Rusia şi SUA în 1987.

La începutul lunii februarie, Washingtonul a anunţat că se va retrage din INF, ceea ce a determinat Rusia să decidă suspendarea participării sale la acest tratat.

Stoltenberg i-a solicitat marţi Rusiei să nu irosească ”ultima şansă de a adopta calea responsabilă”, deşi a precizat că NATO trebuie să se pregătească pentru o lume fără tratatul INF.

Miniştrii apărării din statele aliate urmează să discute miercuri şi joi, la Bruxelles, despre măsurile care ar trebui adoptate pentru protejarea Europei de ameninţarea rachetelor ruse. ”Nu intenţionăm să desfăşurăm în Europa noi rachete nucleare cu baza la sol”, a explicat Jens Stoltenberg.

”Nu trebuie să replicăm exact ceea ce face Rusia, dar trebuie să fim siguri că avem (mijloace de) apărare şi descurajare eficiente”, a adăugat el.

Tratatul INF, semnat către finalul ”războiului rece”, a constituit baza arhitecturii de securitate a Europei în ultimele trei decenii.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a acuzat Rusia că încearcă să ”abată atenţia” de la propriile încălcări, Moscova acuzând NATO că nu respectă INF.

Sistemul de apărare antirachetă din România şi Polonia este pur defensiv şi este dotat numai cu interceptori neînarmaţi, iar aici nu vor staţiona rachete ofensive, a mai spus Stoltenberg.

Ministerul rus al Apărării a cerut, săptămâna trecută, Statelor Unite să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.

„Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de rachetă de croazieră terestra, conform INF”, a menţionat acelaşi purtător de cuvânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.