VIDEO Summit-ul Trump-Kim Jong-un. Președintele SUA a transmis că apreciază potențialul economic al Coreei de Nord

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit miercuri, la Hanoi, relatează agenţiile de presă internaţionale; este al doilea summit SUA – Coreea de Nord, după premiera istorică din iunie anul trecut, din Singapore.

Evenimentul a început cu o strângere de mână şi zâmbete, într-o scurtă sesiune pentru fotoreporteri, la hotelul Metropole din capitala Vietnamului.

Trump a declarat presei că se aşteaptă la un dialog reuşit şi că „nu dă înapoi în privinţa denuclearizării” peninsulei coreene, citează Reuters. Întrebat dacă va avea loc o declaraţie de încheiere oficială a războiului din Coreea, din 1950-1953, preşedintele a răspuns doar „vom vedea”.

Kim a afirmat că pentru organizarea reuniunii la vârf din Vietnam au fost depăşite obstacole şi a fost nevoie de răbdare, după precedentul din Singapore. Şi el şi-a exprimat speranţa că tratativele vor fi încununate de succes.

„Ţara dumneavoastră are un potenţial economic formidabil, incredibil, nelimitat”, i-a spus preşedintele Statelor Unite liderului de la Phenian. El a adăugat că „este o o onoare să fiu alături de preşedintele Kim, este o onoare să fim împreună în Vietnam”, apoi i s-a adresat iar direct acestuia: „e grozav să fiu alături de dumneavoastră”, transmite DPA.

Prima rundă de discuţii fără participarea delegaţiilor a fost programată pe o durată de doar 20 de minute. Asistenţii celor doi lideri urmează să li se alăture la un dineu.

Trump este însoţit de secretarul de stat Mike Pompeo şi de şeful personalului Casei Albe, Mick Mulvaney. Din delegaţia lui Kim fac parte emisarul special Kim Yong Chol şi ministrul de externe Ri Yong Ho.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.