VIDEO Theresa May, în pași de dans la Congresul partidului său unde a apărat Brexit

Atacată din toate direcţiile pentru felul în care negociază ieşirea ţării sale din UE, premierul britanic Theresa May a părut degajată şi a intrat la Congresul Partidului Conservator dansând pe ritmurile melodiei Dancing Queen de Abba.

După vizita în Africa de Sud, unde a dansat pe ritmuri locale, Theresa May, 62 de ani, a dansat din nou în faţa publicului, de această dată la Congresul Partidului Conservator, formaţiunea politică pe care o conduce din iulie 2016.

Atacată atât din opoziţie cât şi din partidul său pentru „planul Chequers“, privind ieşirea din UE, Theresa May a stârnit totuşi aplauze pentru prestaţia sa.

Este o imagine total diferită faţă de cea de acum un an, când discursul său a fost întreruptă de mai multe ori.

Ea a ţinut apoi un discurs optimist, făcând apel la unitate în rândul conservatorilor britanici.

„Intrăm în faza cea mai dificilă a negocierilor. Dar vom rămâne uniţi şi ne vom păstra calmul, cred că vom putea obţine un acord satisfăcător pentru Regatul Unit“, a spus ea.

Încercând să scape de imaginea de lider rigid, a lansat mai multe săgeţi către fostul său ministru de Externe Boris Johnson.

Premierul britanic Theresa May a închis miercuri Congresul Partidului Conservator afirmând din nou că preferă mai degrabă un Brexit fără niciun acord, decât să accepte un acord care se aducă scindarea Marii Britanii, subliniind însă şi inconvenientele pentru ambele părţi ale unei ieşiri din UE fără o înţelegere privind relaţiile viitoare, relatează agenţiile Reuters, EFE şi Press Association.

„La nevoie, Marea Britanie nu se teme să plece (din UE) fără niciun acord“, a punctat Theresa May, ovaţionată la scenă deschisă după ce a dansat la pupitru pe melodia Dancing Queen a formaţiei ABBA, cum a mai făcut anterior şi în timpul unei vizite în Africa, gest pentru care a fost atunci ironizată. ‘Dar trebuie să fim sinceri cu acest lucru. Ieşirea fără niciun acord, introducerea de taxe vamale şi de controale costisitoare la frontiere ar avea efecte rele atât pentru Marea Britanie cât şi pentru UE’, a atenţionat ea în continuarea discursului.

„În cazul unui Brexit fără niciun acord, „la început va fi greu“, dar „rezistenţa“ poporului britanic va permite Marii Britanii să meargă mai departe, a anticipat Theresa May în discursul de la finalul congresului conservatorilor, manifestându-şi speranţa că în final se va ajunge la un acord cu Bruxellesul.

Theresa May a reiterat de asemenea că guvernul ei a tratat UE cu „respect“ şi că se aşteaptă ca blocul comunitar să aibă aceeaşi atitudine faţă de Londra, lucru pe care l-a mai afirmat în discursul susţinut a doua zi după summitul european din septembrie, când liderii europeni i-au respins propunerile cuprinse în „Planul de la Chequers“.

La fel ca şi acum, ea a asigurat atunci că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, capitol care împreună cu cel al viitoarelor relaţii comerciale cu blocul comunitar împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *