VIDEO Trump, la frontiera cu Mexicul: ”Nimic nu e ca un zid”

Preşedintele american Donald Trump şi-a apărat la McAllen, un oraş texan la frontiera cu Mexicul, proiectul zidului, o sursă a unui aprig conflict cu democraţii, care a provocat paralizia parţială a administraţiei federale, relatează AFP.

”Este bun simţ. Ei au nevoie de o barieră, au nevoie de un zid. Fără asta vor fi probleme. Şi moarte, multe morţi”, a tunat Trump, purtând o şapcă albă inscripţionată cu sloganul „Make America Great Again”.

”Roata funcţionează, zidul funcţioneză. Nimic nu e ca un zid”, a adăugat el la o masă rotundă, evocând imigranţi ilegali care profită, în opinia sa, de zone ”în care este imposibil să-ţi dai seama dacă eşti în Mexic sau în Statele Unite”.

Locatarul Casei Albe reclamă 5,7 miliarde de dolari în vederea construcţiei pe care a promis-o sus şi tare în campania sa electorală. Adversarii săi refuză în mod categoric să deblocheze fonduri în vederea unui proiect pe care-l consideră ”imoral”, costisitor şi ineficient.

În faţa impasului, Donald Trump repetă neîncetat că ar putea invoca o procedură de ”urgenţă naţională”.

”Noi avem dreptul absolut de a declanţa o urgenţă naţională, iar asta este o problemă de securitate. Aceasta este o urgenţă naţională. Dacă vă uitaţi la ceea ce se întâmplă”, a pledat preşedintele american, intervievat de postul Fox News în cursul acestei vizite, apreciind că este posibil să ajungă la un acord cu Congresul.

”A venit timpul ca preşedintele Trump să folosească puterile de urgenţă pentru a finanţa construirea unui zid/barieră la frontieră”, a scris joi, într-un comunicat, unul dintre susţinătorii săi fervenţi, senatorul republican Lindsey Graham.

Însă o asemenea hotărâre, care-i conferă preşedintelui puteri extraordinare, ar provoca foarte probabil o furtună politico-judiciară.

Potrivit mai multor publicaţii americane, Casa Albă ar intenţiona să redirecţioneze fonduri de ajutorare de urgenţă către diverse teritorii devastate de catastrofe, precum Porto Rico, în vederea construirii unei bariere la frontieră.

Recordul celui mai îndelungat „shutdown” din istoria americană – de 21 de zile în 1995-1996, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton – ar putea cădea în cazul în care nu se ajunge la un compromis până la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Iar această situaţie de blocaj are, de asemenea consecinţe foarte concrete asupra a 800.000 de persoane.

Vineri, ”aproape un milion de angajaţi federali nu vor primi primul lor salariu din an, pentru că preşedintele a decis (…) să ia Guvernul federal ostatic cu cerinţa sa ridicolă a unui zid la frontieră ineficient, inutil”, a denunţat Bennie Thompson, preşedintele democrat al Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

O paralizie prelungită a Guvernului federal va avea ”un efect notabil” asupra primei economii mondiale, a avertizat, de altfel, directorul Băncii centrale americane Jerome Powell.

Înainte să aterizeze în Texas, Trump a anunţat, pe Twitter, că îşi va anula participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc de la 21 la 25 ianuarie, evocând ”intransigenţa democraţilor”.

”Cred că este mult mai uşor să negociezi cu China decât cu partidul de opoziţie”, a declarat el în grădina Casei Albe.

Autorităţile mexicane au anunţat joi că au descoperit 21 de corpuri – unele carbonizate – în apropiere de frontiera americano-mexicană, în urma unui schimb de focuri între ganguri infracţionale, la mai puţin de 100 de kilometri de McAllen, unde se afla Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *