VIDEO Tsunami devastator în Indonezia, declanşat de erupţia unui vulcan: peste 168 de morţi şi sute de răniţi

Oficiali ai Guvernului indonezian au declarat că cel puţin 168 de persoane au murit, peste 30 sunt date dispărute şi alte745 au fost rănite, după ce un tsunami provocat de erupţia vulcanului Krakatoa a lovit coastele din jurul strâmtorii Sunda, informează Reuters.

Cea mai afectată zonă este provincia Banten, unde 126 de persoane şi-au pierdut viaţa pe plaja foarte populară din această regiune. Sute de clădiri au fost distruse de valul care a străbătut ţărmurile sudice din Sumatra şi capătul vestic al insulei Java, sâmbătă seara, în jurul orei 21:30 (1430 GMT). Erupţia a creat o coloană de cenuşă vulcanică cu înălţime de până la 500 de metri.

Agenţia indoneziană de geofizică a spus că vulcanul Anak Krakatoa a erupt cu aproximativ 24 de minute înainte ca tsunamiul să se producă. Oficialii au adăugat că se întâmplă rar ca erupţiile unui vulcan să provoace un tsunami, de aici şi confuzia iniţială în rândul autorităţior, care nu ştiau cu exactitate ce s-a întâmplat. Tsunami în Indonezia: oamenii prezenţi la un concert pe plajă, luaţi pe sus de apă.

Într-un filmuleţ postat pe reţelele de socializare, se poate vedea cum o formaţie rock care susţinea un concert pe plajă a fost surprinsă de valuri. Cel puţin unul dintre membrii săi a murit.

Agenţia a mai menţionat că o posibilă cauză a valului gigantic ar putea fi alunecările de teren subacvatice, cauzate de erupţia vulcanului Krakatoa.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunami, care a lovit coastele meridionale din Sumatra şi extremitatea occidentală a insulei Java în jurul orei locale 21.30 (14.30 GMT). Valul s-a stârnit după erupţia unui vulcan cunoscut sub numele de „copil” al legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa, potrivit lui Sutopo Purwo Nugroho.

În imaginile difuzate de televiziuni se vede distrugerea provocată de tsunami pe plaja Carita, sit turistic popular de pe coasta de vest a Java, un amestec de diverse dărâmături, de la plăci de acoperiş din fier până la bucăţi de lemn.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

„Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele”, a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.

Bilanţul victimelor probabil va continua să crească, a avertizat el.

Înregistrări video postate pe reţelele sociale de purtătorul de cuvânt îi arată pe locuitorii panicaţi înarmaţi cu lanterne fugind pentru a se refugia pe înălţimi.

Autorităţile indoneziene au anunţat iniţial că valul nu este un tsunami, ci o maree mai înaltă, şi au făcut apel la populaţie să nu intre în panică. „A fost o greşeală, ne cerem scuze”, a postat apoi Nugroho pe Twitter.

Deşi relativ rare, erupţiile vulcanice submarine pot provoca tsunamiuri, potrivit Centrului internaţional de informare despre tsunami.

La Carita, Muhammad Bintang, de 15 ani, a văzut venind valul care a aruncat locul în beznă. „Am ajuns la nouă pentru a ne petrece vacanţa aici şi deodată a venit apa. Totul a devenit negru. Nu mai era curent electric”, a relatat acest adolescent. „Afară este dezordine, încă nu se poate ajunge la drum”, a adăugat el.

În provincia Lampung, de cealaltă parte a strâmtorii, Lutfi Al Rasyid, de 23 de ani, a relatat pentru AFP că a fugit de pe plaja Kalianda pentru a-şi salva viaţa. „Nu puteam să-mi pornesc motocicleta, aşa că am plecat pe jos şi am alergat… M-am rugat şi am alergat cât de repede puteam”, a povestit el.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

„Combinaţia celor doi factori a provocat un tsunami brusc care a lovit coastele”, a explicat Nugroho, adăugând că agenţia geologică indoneziană desfăşoară o anchetă pentru a afla ce s-a petrecut cu exactitate.

Anak Krakatoa este o mică insulă vulcanică apărută din mare la o jumătate de secol după erupţia vulcanului Krakatoa, în 1883. În Indonezia există nu mai puţin de 127 de vulcani activi.

Indonezia, arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană), se află pe centura de foc a Pacificului, zonă de puternică activitate seismică.

Pe 28 septembrie, un cutremur de pământ cu magnitudinea 7,5 şi tsunamiul care a urmat au devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale, provocând moartea a cel puţin 2.073 de persoane. Însă alte 5.000 de persoane sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *