VIDEO UPDATE Trei români au fost răniți în explozia din Bologna

Ministerul român de Externe a anunțat că numărul românilor răniţi în explozia de la Bologna a crescut la trei. Iniţial, în cursul dimineţii, MAE anunţa că un român ar fi fost rănit în deflagraţie, un şofer de TIR.

Potrivit ultimelor date obţinute de Consulatul General al României la Bologna de la autorităţile italiene, printre persoanele rănite au fost identificaţi alţi doi cetăţeni români. Unul dintre aceştia a fost externat deja, iar cel de-al doilea se află în continuare internat într-o unitate medicală, pentru îngrijiri de specialitate, starea sa de sănătate fiind stabilă, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe.

„Consulatul General al României la Bologna continuă monitorizarea situaţiei şi menţine în permanenţă legătura cu autorităţile locale, unitatea medicală şi cu cetăţenii români afectaţi, acordând asistenţă consulară, în limita competenţelor legale”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, marţi, că şoferul unui tir lovit de autocisterna din Bologna este cetăţean român rezident în Italia şi că, în urma exploziei, acesta a suferit „leziuni superficiale”. Până acum nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară, precizează instituţia.

„Potrivit informaţiilor preliminare furnizate de către autorităţile italiene şi confirmate ulterior de către personalul consular, şoferul unui TIR staţionat în coloana de autovehicule lovită de autocisternă este cetăţean român rezident în Italia”, potrivit unui comunicat de presă al MAE. Potrivit sursei citate, românul a reuşit să se salveze.

„Acesta a reuşit să se salveze, părăsind rapid cabina autocamionului pe care îl conducea, astfel încât nu a suferit decât leziuni superficiale. După primirea îngrijirilor medicale necesare, cetăţeanul român a fost externat din spitalul unde fusese transportat, rămânând în contact cu reprezentanţii oficiului consular. Până la momentul actual, autorităţile italiene nu au notificat consulatului alte cazuri de cetăţeni români afectaţi de explozia provocată în urma accidentului, iar la nivelul oficiului consular nu s-au înregistrat solicitări de asistenţă consulară”, a mai informat MAE.

O persoană a murit și aproximativ 145 au fost rănite în accidentul care a avut loc ieri la 14:00 ora locală, pe autostrada A14, a anunțat televiziunea italiană RAI. De asemenea, explozia a provocat distrugerea unei părți din autostradă, iar focul s-a răspândit într-un parc sub pasaj, unde au explodat alte câteva vehicule.

O anchetă era în curs de desfăşurare marţi la Bologna în încercarea de a stabili de ce, în pofida normelor de securitate în vigoare, un camion-cisternă a explodat luni după-amiază pe şoseaua de centură a acestui oraş din nordul Italiei, o rută esenţială unde circulaţia a putut fi parţial reluată, informează AFP.

Accidentul s-a soldat cu un mort – şoferul camionului-cisternă – şi peste 100 de răniţi, între care 15 grav, printre aceştia din urmă figurând şi pompieri, carabinieri care au intervenit la faţa locului înaintea exploziei. Mulţi dintre cei răniţi suferă de arsuri, în timp ce alţii au fost loviţi de cioburile geamurilor sparte sau alte fragmente.

‘Ţinând cont de dinamica accidentului şi de consecinţele potenţiale, putem considera că am fost norocoşi’, a apreciat marţi şeful guvernului italian Giyseppe Conte, care s-a deplasat la faţa locului pentru a constata dimensiunea pagubelor şi i-a vizitat şi pe răniţi.

În imaginile unei camere de supraveghere a traficului difuzate de poliţie se poate vedea cum camionul-cisternă a lovit din spate un camion ce staţiona: şocul a provocat o mică explozie şi un incendiu care, la scurt timp după ce autostrada a fost evacuată, a provocat o explozie uriaşă.

Puterea deflagraţiei a antrenat surparea unei părţi a şoselei situată deasupra unei alte autostrăzi care trece dedesubt. După controale de securitate efectuate la structura pasajului pe parcursul nopţii de luni spre marţi, circulaţia a fost redeschisă în ambele sensuri în cursul dimineţii pe partea de şosea rămasă intactă.

Pe această arteră trece o mare parte din traficul între sudul Italiei şi Veneţia (nord-est) şi în direcţia tunelurilor alpine spre Austria şi Germania.

‘Trebuie să facem totul pentru a afla adevărul cu privire la acest grav accident’, a declarat ministrul transporturilor Danilo Toninelli.

În imaginile video, camionul-cisternă nici măcar nu pare să încerce să frâneze pentru a evita camionul din faţa lui.

Şoferul, un italian de 42 de ani care avea – potrivit presei – ani de experienţă în transportul materialelor inflamabile, s-ar putea să fi fost ‘obosit sau să fi avut un moment de neatenţie’, a apreciat la un post de radio procurorul din Bologna, Giuseppe Amato.

Dar acest tip de camioane ar trebui în mod normal să fie echipate cu radare care să activeze sistemul de frânare în cazul în care conducătorul auto nu o face, subliniază experţii.

Un român a murit totuși ieri în Italia, dar în Veneția

Un român de 19 ani a murit într-un accident violent, în Italia, după impactul dintre o furgonetă și un camion. În accident a murit și un tânăr italia, de 26 de ani.

Impactul a fost urmat de o explozie puternică și de incendiu. Trupurile celor dou au fost descoperite carbonizate în cabina furgonetei, relatează Corriere della Sera.

Accidentul a avut loc luni, în jurul orei 7:00, pe autostrada A4 din Italia,în apropiere de Veneția. Furgoneta ce aparține unei firme de construcții din Brescia se îndrepta spre Padova, pentru lucrări. În interiorul acesteia se aflau câteva butelii de acetilenă.

În cabina furgonetei se aflau fiul proprietarului firmei, de 26 de ani și românul de 19 ani, angajat la firmă.
Șoferul furgonetei a pierdut controlul și a lovit puternic un camion care transporta cartoane. Imediat după impact, furgoneta a luat foc, iar în scurt timp buteliile de acetilenă au explodat. Focul s-a extins apoi și la camion, care a ars în întregime, la fel ca furgoneta.

Intervenția pompierilor a fost promptă, incendiul a fost stins, dar pentru românul de 19 ani, Alex V., și italianul de 26 de ani, Alessandro B., nu s-a mai putut face nimic. Trupurile celor doi au fost găsite carbonizate în furgonetă.

Alex V. se afla în Italia de 15 ani și era angajat al firmei de construcții, unde lucrează și tatăl său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *