VIDEO Uniunea Europeană a somat Turcia să înceteze urgent ofensiva militară împotriva kurzilor din Siria

„Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală. Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor”, se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. UE avertizează că nu va furniza asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei.

Între timp. ministrul francez al Afacerilor Europene a declarat că Franţa, Marea Britanie şi Germania vor publica în curând un comunicat comun prin care vor condamna ferm ofensiva Turciei din nord-estul Siriei.

„Franţa, Germania şi Marea Britanie finalizează o declaraţie comună care va fi extrem de clară cu privire la faptul că noi condamnăm cu tărie şi fermitate ofensiva”, a declarat Amelie de Montchalin comitetului de afaceri externe al parlamentului, răspunzând la o întrebare legată de atacul turcilor.

O sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că şi UE va publica o declaraţie din partea celor 28 de state membre, dar aceasta nu este încă finalizată, pentru că unele ţări nu au semnat-o. O altă sursă a spus că Ungaria ar bloca comunicatul.

Operaţiunea militară a Turciei din nord-estul Siriei trebuie să fie limitată, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, adăugând că este important ca zona să nu fie şi mai mult destabilizată, potrivit Reuters.

Stoltenberg le-a declarat jurnaliştilor că Turcia are „îngrijorări legitime legate de securitate” şi a informat NATO în prealabil, în legătură cu atacurile lansate astăzi împotriva luptătorilor kurzi din Siria.

„Mă bazez pe Turcia să acţioneze cu reţinere şi să se asigure că orice acţiune pe care o întreprinde în nord-estul Siriei este proporţională şi măsurată”, a precizat şeful NATO. „Este importantă evitarea acţiunilor care ar putea destabiliza regiunea şi mai mult, escala tensiunile şi cauza şi mai multă suferinţă umană”, a adăugat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat miercuri pe Twitter începutul unei noi operaţiuni militare împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG).

„Forţele armate turce şi Armata Siriană Liberă (rebeli sirieni susţinuţi de Ankara, n. red.) au început operaţiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei“, a anunţat Erdogan pe Twitter.

Preşedintele turc a afirmat că ţintele sunt organizaţia teroristă Statul Islamic şi miliţiile kurde YPG, pe care Ankara le consideră aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia.

Cel puţin doi civili ucişi şi doi răniţi în bombardamente intensive turce în Siria

Cel puţin doi civili au fost ucişi miercuri în raiduri aeriene lansate de Turcia în mai multe sectoare din nordul Siriei, au anunţat Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă, relatează AFP.

”Bombardamente intensive” au avut loc la Tal Abyad, Ras al-Ain şi Qamishli, au anunţat pe Twitter FDS.

”Doi civili au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi în bombardamente turce asupra satului Misharrafa”, precizează această coaliţie dominată de Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Turcia a lansat miercuri după-amiaza o ofensivă în nordul Siriei împotriva YPG, considerate ”teroriste” de Ankara din cauza legăturii acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o gherilă pe teritoriul turc.

Cel puţin ”25 de avioane turce au survolat oraşele şi localităţile de la frontieră”, au anunţat pe Twitter FDS, vârful de lance al luptei împotriva Statului Islamic (SI) în Siria, susţinute de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

”Cerem Statelor Unite şi coaliţiei (antijihadiste) să instaureze o zonă de excludere aeriană, pentru a pune capăt atacurilor”, au reclamat anterior FDS.

”Civililor de la frontieră”, la Kobane, Tal Abyad, Ras al-Ain, Qameshli, Derek şi Dirbassiye ”le este frică şi a început un val de deplasări”, potrivit FDS.

Şase rachete trase din Siria ating un oraş turc de frontieră

Şase rachete trase de la Qamishli, din Siria, au căzut în centrul Nusaybin, un oraş din Turcia situat la frontiera dintre cele două ţări, potrivit agenţiei Anatolia, care nu face alte precizări, relatează Reuters.

Armata turcă a lansat miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva forţelor kurde, care i-au dislocat din regiune pe jihadiştii din STatul Islamic (SI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *