VIDEO Vizită neaşteptată a lui Donald Trump la militarii americani din Irak

Preşedintele Donald Trump a făcut o vizită-surpriză trupelor militare americane din Irak, de Crăciun, fiind prima sa călătorie într-o zonă de conflict, de când este şef al Casei Albe. Acum câteva zile, Trump a anunţat o retragere a soldaţilor americani din statul vecin Siria.

Aeronava Air Force One a aterizat la baza aeriană Al-Asad, la vest de Bagdad, după ce a zburat de la Washington, în timpul nopţii, avându-i la bord şi pe prima-doamnă Melania Trump, un grup mic de consilieri, câţiva agenţi Secret Service şi mai mulţi reporteri. Aceştia au petrecut puţin peste trei ore la bază.

Trump a primit critici din partea unor reprezentanţi ai Armatei SUA pentru că nu a vizitat trupele americane din zonele de conflict de când a preluat preşedinţia în ianuarie 2017, în special după ce a anulat o vizită la un cimitir al victimelor Primului Război Mondial, din cauza ploii, luna trecută, în Franţa.

Deşi nu au mai fost violenţe la scară largă în Irak de când Statul Islamic (SI) a suferit o serie de înfrângeri anul trecut, aproximativ 5.200 de soldaţi americani antrenează forţele irakiene care încă duc un război împotriva grupului militant.

O întâlnire între Donald Trump şi oficialii irakieni a fost anulată pe fondul unor dezacorduri

O întâlnire care ar fi trebuit să aibă loc între oficialii irakieni şi preşedintele american Donald Trump, care a efectuat o vizită neanunţată la o bază militară americană din Irak, a fost anulată pe fondul unor dezacorduri privind modul în care aceasta va fi desfăşurată, relatează Reuters.

„Un dezacord privind modul de desfăşurare a întâlnirii a dus la înlocuirea acesteia cu o conversaţie telefonică”, se arată într-un comunicat.

Preşedintele ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu prim-ministrul Adel Abdul Mahdi, dar în cele din urmă cei doi au avut doar o discuţie telefonică.

Cabinetul lui Abdul Mahdi a explicat că a existat o „neînţelegere despre desfăşurarea întâlnirii.” Parlamentarii irakieni au spus că prim-ministrul a refuzat cererea lui Trump de a se întâlni la baza militară.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că întâlnirea a fost anulată din cauza unor îngrijorări privind siguranţa, dar a subliniat că cei doi au avut „o discuţie telefonică foarte bună” şi că Abdul Mahdi a acceptat invitaţia lui Trump de a vizita Casa Albă anul ce vine.

Trump a vrut să fie subiectul unor ştiri pozitive, după agitaţia pe care au provocat-o deciziile sale de a retrage trupele SUA din Siria şi jumătate din contingentul de 14.000 de militari din Afganistan şi de a-l elibera din funcţie pe secretarul american al Apărării Jim Mattis, cu două luni înainte de termenul prevăzut, notează Reuters.

În timpul vizitei sale din Irak, Trump şi-a apărat decizia de a retrage cele 2.000 de trupe din Siria, despre care el spune că a fost posibilă datorită înfrângerii miltanţilor SI.

„Vrem pace şi cea mai bună modalitate de a avea pace este prin putere,” le-a spus Trump soldaţilor în încheierea vizitei sale. Preşedintele american a adăugat că unii militari „se pot întoarce acum acasa, la familiile lor.”

„Prezenţa noastră în Siria nu era pe o perioadă nedeterminată şi nu se intenţiona să fie permanentă,” a adăugat el.

Contestatarii lui Trump sunt de părere că lupta este departe de a fi încheiată şi retragerea îi lasă de izbelişte pe aliaţii Statelor Unite.

Pe drumul de întoarcere din Irak, Donald Trump şi soţia sa au făcut escală în Germania, la o bază aeriană

Preşedintele american Donald Trump şi soţia sa, Melania Trump, au salutat trupele americane din Germania, în drumul său din Irak oprindu-se la baza de aviaţie Ramstein, aceasta fiind a doua vizită a lui Trump la trupele americane din străinătate în ultima zi, relatează Associated Press.

Pe drumul de întoarcere de la întâlnirea cu trupele americane din Irak, Trump s-a oprit la baza aeriană Ramstein din Germania pentru realimentare şi pentru a vizita membrii serviciului de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *