VIDEO Zeci de mii de spectatori la concertul umanitar pentru Venezuela organizat de Richard Branson

Zeci de mii de venezueleni şi columbieni participă vineri la un concert umanitar pentru Venezuela, organizat în scopul colectării a 100 de milioane de dolari pentru sprijinirea populaţiei afectate de lipsa alimentelor şi medicamentelor, potrivit DPA.

Concertul, organizat de miliardarul britanic Richard Branson, se desfăşoară în Cucuta, o localitate de graniţă din Columbia, la unul dintre capetele podului Tienditas, pe care opoziţia din Venezuela doreşte să-l folosească sâmbătă pentru a aduce în ţară tone de ajutoare umanitare internaţionale.

Evenimentul, desfăşurat sub denumirea Venezuela Live Aid, are în program 35 de artişti hispanici, de la spaniolul Alejandro Sanz, columbianul Carlos Vives, la dominicanul Juan Luis Guerra.Potrivit postului de televiziune columbian Caracol, numărul celor prezenţi la concert era de 250.000. Printre spectatori, se numără şi preşedintele Columbiei, Ivan Duque, iar preşedintele Chile, Sebastian Pinera, este aşteptat să sosească în cursul serii.

Aproximativ 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţara lor de la începutul crizei politice şi economice, iar fluxul de plecări continuă, a anunţat vineri ONU, relatează AFP.

Într-un comunicat comun, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au precizat că din acest total, aproximativ 2,7 milioane de venezueleni s-au refugiat în ţări vecine, cum sunt Columbia şi Peru, restul refugiindu-se în ţări din afara Americii Latine.

În medie, în 2018, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Venezuela în fiecare zi. Pe baza acestor cifre, ONU a declarat în decembrie că se aşteaptă ca numărul persoanelor care fug din ţară să ajungă la 5,3 milioane până la sfârşitul acestui an.

Columbia găzduieşte 1,1 milioane de refugiaţi şi migranţi venezueleni, urmată de Peru cu 506.000 de persoane, Chile cu 288.000, Ecuador cu 221.000, Argentina cu 130.000 şi Brazilia cu 96.000 de persoane.

”Ţările din regiune au demonstrat o solidaritate extraordinară cu refugiaţii şi migranţii din Venezuela (…) Dar aceste cifre evidenţiază constrângerile cu care se confruntă comunităţile gazdă şi nevoia continuă de sprijin din partea comunităţii internaţionale „, a declarat Eduardo Stein, reprezentant Special al UNHCR şi OIM pentru refugiaţii şi migranţii din Venezuela.

Exodul cetăţenilor venezueleni, care fug din cauza acestei situaţii economice dezastruoase este considerat de ONU drept cea mai mare deplasare de persoane din istoria recentă a Americii Latine.

Venezuela are mari rezerve de petrol, dar este afectată de o criză economică profundă şi se află sub sancţiuni financiare impuse de Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *