VIDEO ”Ziua Z”. Ciocniri şi dezertări de militari la frontiera dintre Venezuela şi Columbia

Tensiunea a crescut la frontiera dintre Venezuela şi Columbia sâmbătă – ”Ziua Z” stabilită de opozantul Juan Guaido în vederea introducerii în ţară a ajutoarelor umanitare trimise în principal de Statele Unite, dar pe care regimul lui Nicolas Maduro le refuză, relatează AFP.

Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani, pe care aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut drept preşedinte interimar, l-a sfidat pe liderul chavist, a încălcat vineri un ordin judiciar care-i interzicea săpărăsească ţara şi a anunţat că armata – pilonul regimului – a ”participat” la această operaţiune.

Sâmbătă, militari venezueleni au dispersat manifestanţi – cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc – pe un pod frontalier cu Columbia, la Ureña, în statul Tachira (vest), unul dintre cele trei poduri pe care Caracasul le-a decretat închise vineri.
Al patrulea pod, Tienditas, este blocat cu containere de către armată de la începutul lui februarie.

De asemenea, patru militari venezueleni au dezartat, sâmbătă dimineaţa, traversând două poduri frntaliere, potrivit serviciului columbian pentru migraţie.

Trei dintre aceşti membri ai Gărzii Naţionale Bolivariene au răsturnat, cu un vehicul blindat, o barieră pe Podul Simon Bolivar, în oraşul frontalier Cucuta.

Un sergent din cadrul Gărzii a dezertat traversând alt pod în această localitate.

Statul Tachira se învecinează cu Cucuta, un oraş situat în departamentul columbian Norte de Santander, de unde Juan Guaido intenţionează să conducă livrarea ajutorului.

Ajutoarele urmau să-i fie predate în mod oficial în cadrul unei ceremonii anunţate de către Guvernul preşedintelui columbian Ivan Duque la depozitele de la Podul Tienditas, unde aceste ajutoare se acumulează de la 7 februarie.

Aproximativ 40.000 de venezueleni, potivit autorităţilor în domeniul migraţiei, traversează zilnic frontiera statului Tachira pentru a munci sau cumpăra produse de primă necesitate care lipsesc în ţara lor, aflată în criză.

”Vrem să muncim!”, scanda mulţimea în faţa Gărzii şi poliţiei antirevoltă care blocau Podul Francisco de Paula Santander, la Ureña.

Maduro a suspendat, în paralel, legăturile cu Insula olandeză Curaçao – alt punct de depozaitare a ajutorului – şi a ordonat joi să se închidă frontiera cu Brazilia.

Sâmbătă, două camioane care transportau aproximativ opt tone de ajutoare umanitare au părăsit o bază aeriană de la Boa Vista, în nordul Braziliei, şi se îndreptau către Pacaraima, la frontiera cu Venezuela, situată la 215 kilometri dpărtare, au anunţat organizatorii convoiului.

Ambasadoarea Venezuelei în Brazilia desemnată de Guaido, Maria Teresa Belandria, şi ministrul brazilian de externe Ernesto Araujo fac parte din convoi, escortat de poliţia braziliană şi alcăruit din camioane venezuelene conduse de venezueleni. Aproximativ 200 de tone de ajutoare alimentare şi medicamente donate de către Brazilia şi Statele Uniote sunt depozitate la Boa Vista.

Vineri, de partea venezueleană a frontierei cu Brazilia, două persoane care încercau să menţină deschis un drum pentru ca să treacă ajuto au fost ucise în ciocniri cu armata.

Guaido, care a plecat de la Caracas joi, a trecut frontiera în Columbia cu o zi înainte de data la care a anunţat că vor intra în ţară zeci de tone de alimente şi medicamente acumulate de la 7 februarie la Cucuta.

”Problema este cum am ajuns aici, dacă ei interzic spaţiul aerian, orice tip de traversare maritimă, blochează drumuri (…). Suntem aici tocmai pentru că forţele armate au participat şi ele la acest proces”, a declarat el, alături de preşedinţii Columbiei, Chile şi Paraguay şi de secretarul general al OEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.