Viktor Orban se arată încrezător la Moscova că Rusia şi SUA se vor înţelege asupra securităţii europene

Premierul ungar Viktor Orban a apreciat marţi, după o întâlnire la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, că este posibil un acord asupra securităţii europene între Rusia, de o parte, şi SUA şi NATO de cealaltă parte, în pofida divergenţelor semnificative.

”M-am convins astăzi că divergenţele de poziţii existente pot fi surmontate şi este posibil să se semneze un acord care să garanteze pacea, să garanteze securitatea Rusiei şi să fie de asemenea acceptabil pentru statele membre ale NATO”, a declarat Orban, potrivit Reuters, la conferinţa de presă desfăşurată după discuţia cu Putin, întâlnire care a durat aproape cinci ore.

Premierul ungar, care a descris vizita sa la Moscova drept o ”misiune de pace”, şi-a manifestat speranţa că discuţiile ce vor urma în zilele şi săptămânile următoare vor conduce în final la un acord.

Tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni după ce Rusia a masat la frontiera ucraineană peste o sută de mii de soldaţi şi armament greu, Occidentul temându-se astfel că Rusia ar plănui o invazie, intenţii negate de responsabilii ruşi.

Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană, cerând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, cu accent asupra Ucrainei, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.

În cursul discuţiilor avute cu Rusia asupra acestor propuneri şi în răspunsurile scrise transmise Moscovei, Statele Unite au respins aceste cereri, evocând în schimb posibile măsuri de sporire a încrederii, precum inspectarea de către Rusia a scuturilor antirachetă amplasate de SUA în Polonia şi România. La conferinţa de presă cu premierul Orban, preşedintele Putin a considerat ”clar că preocupările de principiu ale Rusiei au fost ignorate” de către SUA şi NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *