Viktor Orban se gândește să scoată Fidesz din PPE și să se alieze cu populiștii polonezi

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că formaţiunea sa politică, Fidesz, ar putea ieşi din Partidul Popular European (PPE), transmite Reuters, care preia postul naţional de radio din Ungaria.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a cerut marţi ca Fidesz să retragă afişele prin care este atacat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

Joi, cotidianul pro-guvernamental ungar Magyar Nemzet a cerut Fidesz să părăsească gruparea conservatoare europeană şi să se alieze cu partidele naţionaliste, printre care şi formaţiunea de guvernământ din Polonia, Lege şi Justiţie (PiS).

În aceeaşi zi, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Orban, a comentat editorialul insistând că „Fidesz este membru al Partidului Popular European şi doreşte să rămână membru al Partidului Popular European”, iar prim-ministrul a făcut apel la „calm şi reţinere” pe fondul „nerăbdării şi surescitării” dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Vineri, Orban a susţinut că dezbaterea s-ar putea încheia şi prin găsirea unui loc pentru Fidesz „nu în interiorul, ci în afara Partidului Popular”. „Dacă trebuie să începem ceva nou (…) atunci evident primul loc în care trebuie să discutăm este Polonia”, a adăugat el, remarcând că PiS nu face parte din PPE.

Premierul a mai dezvăluit în interviul acordat radioului de stat că a discutat joi atât cu Juncker, cât şi cu Weber şi că intenţionează să facă duminică o vizită în Polonia, iar omologul său polonez Mateusz Morawiecki va vizita Ungaria de ziua naţională a ţării, pe 15 martie.

Liderul PPE Manfred Weber i-a cerut marți lui Viktor Orban să-și clarifice poziția în această lună, dacă vrea să evite excluderea din Partidul Popular European (PPE), potrivit unui interviu care va fi publicat miercuri de cotidianul Bild.

Weber, membru al partidului conservator bavarez CSU și candidat la președinția Comisiei Europene, intenționează să recurgă la „o ultimă tentativă de a-l păstra pe Viktor Orban și Fidesz în cadrul PPE”, dar cere o „clarificare în această lună” în ceea ce privește respectarea a „trei condiții”: încetarea imediată și definitivă a campaniei anti-Bruxelles a guvernului său, prezentarea de scuze către celelalte partide membre ale PPE, Universitatea Europei Centrale (CEU), susținută de Georges Soros, să poată rămâne durabil la Budapesta.

12 partide membre ale PPE au cerut oficial luni „excluderea sau suspendarea” premierului populist ungar și a Fidesz, o decizie putând fi luată în 20 martie.

Guvernele de la Budapesta şi Varşovia s-au angajat să blocheze orice sancţiuni împotriva lor în cadrul Uniunii Europene, unde sunt criticate pentru derapaje antidemocratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *