Violențe în Fâșia Gaza. Şapte palestinieni – inclusiv doi minori – ucişi prin împuşcare şi alţi 90 răniţi de armata israeliană
Şapte palestinieni, inclusiv doi copii în vârstă de 12 şi 14 ani, au fost ucişi vineri prin împuşcare de către militari israelieni în Fâşia Gaza, în cursul unor manifestaţii şi ciocniri, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană, relatează AFP.
Potrivit ministerului, este vorba despre ziua cea mai sângeroasă de la 14 mai, în care au fost omorâţi peste 60 de palestinieni, în violenţe care au coincis cu inaugurarea Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, un motiv de indignare pentru palestinieni.
După mai multe săptămâni de relativă acalmie, aceste confruntări amintesc cât de precară rămâne situaţia în interiorul şi în jurul teritoriului palestinian sărăcit şi izolat, condus de mişcarea palestiniană islamistă Hamas.
Nasser Mossabeh, în vârstă de 12 ani, a fost ucis cu un glonţ în cap, la est de Khan Yunes, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii de la Gaza, Ashraf al-Qodra.
Mohammed al-Hum, în vârstă de 14 ani, şi Iyad Al-Shaer, în vârstă de 18 ani, au fost ucişi în confruntări separate, în centrul şi nordul teritoriului, a adăugat el.
El a anunţat moartea altor patru palestinieni, în vârstă de aproximativ 20 de ani.
”Cei şase martiri au fost ucişi de tiruri cu gloanţe reale ale forţelor israeliene”, a denunţat el anterior.
Armata israeiană a anunţat manifestaţii şi ciocniri la care au luat parte, apreciază ea, peste 20.000 de palestinieni, în diverse puncte ale enclavei, de-a lungul barierei israeliene de securitate puternic apărate care desparte Fâşia Gaza de teritoriul israelian.
Ea a anunţat că militari postaţi pe barieră au deschis focul, ripostând aruncării unor dispozitive explozive şi pietre. Contactată de AFP, ea nu s-a exprimat cu privire la cazurile particulare ale palestinienilor ucişi.
Armata a adăugat că a identificat o infiltrare pe teritoriul său a mai multor palestinieni care, apoi, s-au întors din drum.
În afară de folosirea unor mijloace antirevoltă, cu scopul de a-i ţine pe palestinieni la distanţă, aviaţia israeliană a efectuat atacuri asupra a două poziţii ale Hamas, pe care Israelul îl învinovăţeşte de tot ceea e se petrece în Fâşia Gaza, tot potrivit armatei.
În total, 90 de palestinieni au fost răniţi prin împuşcare, a declarat Ashraf al-Qodra.
De la 30 martie, împrejurimile barierei de securitate sunt teatrul unor manifestaţii prin care se cere ridicarea blocadei impuse de peste zece ani de către Israel Fâşiei Gaza şi dreptul la întoarcerea palestinienilor pe pământul de pe care au fost izgoniţi sau de pe care au fugit la înfiinţarea Israelului, în 1948.
Mobilizarea a fost dublată de mai multe episoare de tensiuni între grupări armate palestiniene, între care şi Hamas, şi armata israeliană. Tiruri de rachete şi obuze de mortier palestiniene şi atacuri aeriene israeliene în ripostă au reaprins spectrul unui nou război, care ar fi al patrulea în enclavă din 2008.
Ce puţin 193 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene de la 30 martie, majoritatea în manifestaţii şi ciocniri de-a lungul barierei. Un militar israelian a fost de asemeena ucis.
Israelul acuză Hamasul că orchestrează aceste manifestaţii şi susţine că nu face decât să-şi apere militarii şi teritoriul contra unor infiltrări ale palestinienilor.
El justifică blocada prin necesitatea de a opri Hamasul, care refuză să-i recunoască existenţa şi pe care îl consideră o organizaţie teroristă, alături de Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).
”ÎN CĂDERE LIBERĂ”
Ciocnirile de vineri alimetează temeri, prezente constant, cu privire la o nouă confruntare în enclava situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană.
Pe 20 septembrie, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov, a apreciat. în Consiliul de Securitate al ONU, că Fâşia Gaza ar putea ”exploda dintr-un minut într-altul”.
Orizontul politic pare sumbru. ONU şi Egiptul – una dintre singurele două ţări arabe care au făcut pace cu Israelul – încearcă de mai multe săptămâni să forjeze un armistiţiu durabil între Israel şi Hamas. În schimbul calmului, blocada ar putea să fie relaxată.
Rezultatul acestei întreprinderi rămâne însă foarte aleatoriu, la fel ca eforturile de a pune capăt unor ani de disensiuni între grupări palestiniene rivale, fără de care perspectivele Fâşiei Gaza rămân foarte sumbre.
Supusă blocadei israeliene şi egiptene, Fâşia Gaza este împietrită în sărăcie şi penurii. Economia sa este ”în cădere liberă”, aprecia săptămâna aceasta Banca Mondială (BM), potrivit căreia 53% din populaţie şi 70% din tineri sunt şomeri.
Fâşia Gaza riscă în continuare să fie afectată de tăierea ajutoarelor din partea Statelor Unite şi oprirea de către administraţia Trump a finanţării Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni. UNRWA este actorul primordial în Fâşia Gaza, unde 80% din cei două milioane de locuitori sunt tributari asistenţei străine.