Virgil Popescu anunță că românii afectați de pana de curent de  vineri vor  fi despăgubiți dintr-un fond al Comisiei  Europene

Comisia  Europeană a  constituit  un  fond  pentru  despăgubirea  persoanelor  afectate de pana de curent care a avut loc vineri după-amiaza, în aproape toate statele europene. Potrivit declarației  de  sâmbătă a  ministrului Energiei, Virgil Popescu, r dacă se va găsi vinovatul acestui incident, el va suporta despăgubirile.

„România a fost victima penei de curent ce a afectat aproape toate statele europene, nu cauza ei. Românii trebuie să ştie că în cazul unui incident european, cum este cazul în momentul de faţă, dacă nu se va reuşi să se stabilească cine este vinovat, atunci va exista la nivelul Comisiei Europene un fond prin care vor fi despăgubiţi cei afectaţi. Dacă se va găsi vinovatul acestui incident, el va suporta despăgubirile”, a scris ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.

El a transmis că despăgubirile se vor face prin instituţiile naţionale din fiecare ţară, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului din România este deja în legătură cu autorităţile europene de protecţie a consumatorului.

„În momentul de faţă, sistemul românesc de transport de energie electrică funcţionează în parametri normali”, a mai scris Virgil Popescu pe reţeaua de socializare.

Vineri după-amiaza, o avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul, a anunţat Transelectrica.

ENTSO-E preciza că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

„Acţiunile coordonate şi răspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea ţărilor europene”, susţine ENTSO-E.

Asociaţia adaugă că a fost demarată o investigaţia asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *