Vladimir Putin: Statul Islamic dispune de cel puţin 2.000 de combatanţi în Afganistan şi vrea să se extindă în Asia Centrală

În nordul Afganistanului se află cel puţin 2.000 de combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic, care şi-ar dori să se extindă în Asia Centrală, zonă de influenţă a Rusiei, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de France Presse.

Numeroase grupări „extremiste şi teroriste” sunt active în nordul Afganistanului, a spus preşedintele rus, menţionând printre acestea Statul Islamic, Al Qaida şi Mişcarea islamică din Uzbekistan.

„Potrivit informaţiilor noastre, numărul combatanţilor Statului Islamic este în jur 2.000, liderii lor pregătind planuri pentru a-şi extinde influenţa în ţările din Asia Centrală şi regiunile ruse prin instigarea conflictelor etno-confesionale şi a urii religioase”, a afirmat Putin în cadrul unui summit în format de videoconferinţă al şefilor de stat din ţările membre ale CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Statul Islamic-Khorasan (SI-K), gruparea islamistă armată cea mai radicală din Afganistan, a revendicat o serie de atentate cu scopul de a destabiliza „emiratul” proclamat de talibani.

Rusia manifestă îngrijorare faţă de escaladarea atacurilor, de teama că întreaga regiune, situată pe flancul său sudic, ar putea fi destabilizată, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Putin şi-a exprimat preocuparea faţă de atacurile din Afganistan pentru prima oară săptămâna aceasta, remarcând că jihadişti experimentaţi au sosit în Afganistan din Siria şi Irak.

Moscova consideră talibanii drept o organizaţie extremistă, dar întreţine totuşi relaţii cu ei de mai mult timp.

Emisari ai săi vor participa la o primă reuniune internaţională în Rusia în 20 octombrie.

Reprezentanţi ai Chinei, Iranului, Pakistanului şi Indiei sunt de asemenea aşteptaţi la Moscova, iar emisarul Kremlinului, Zamir Kabulov, care va conduce delegaţia rusă, a declarat că SUA au fost şi ele invitate.

Cu această ocazie, vor fi abordate în special modalităţi pentru „normalizarea situaţiei în Afganistan”, potrivit preşedintelui rus.

Rusia doreşte ca talibanii să accepte în guvernul lor şi alte forţe pentru a facilita reconcilierea şi lupta împotriva grupărilor jihadiste precum Statul Islamic.

Talibanii au marcat o revenire spectaculoasă la conducerea ţării în luna august, la 20 de ani de la alungarea lor de la putere în urma operaţiunii militare conduse de SUA, în contextul retragerii trupelor americane şi NATO.

Rusia se interesează îndeaproape de situaţia în Afganistan, ţară ocupată de trupele sovietice timp de zece ani până la retragerea lor în 1989, în urma unui război sângeros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *