Vladimir Putin va participa la conferinţa internaţională de la Berlin asupra conflictului din Libia

Preşedintele rus Vladimir Putin va participa duminică la conferinţa internaţională de la Berlin asupra conflictului din Libia, al cărei ”proiect de concluzii este ca şi aprobat”, a anunţat vineri Kremlinul, informează AFP.

„Este prevăzut un schimb de opinii asupra problemelor legate de reglementarea crizei libiene, în special privind oprirea rapidă a ostilităţilor”, a anunţat Preşedinţia rusă într-un comunicat.

Potrivit Kremlinului, „acorduri fundamentale” vor fi înscrise în textul final al conferinţei.

Libia, ţară nord-africană cu cele mai mari rezerve de petrol de pe continent, este marcată de violenţe şi de lupte pentru putere după înlăturarea şi moartea dictatorului Muammar Gaddafi, în urma unei revolte populare şi a intervenţiei militare purtate de Franţa, Marea Britanie şi SUA.

Mareşalul Khalifa Haftar, susţinut în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, desfăşoară de la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA, recunoscut de ONU), condus de Fayez al-Sarraj.

Ankara îl susţine pe şeful guvernului de la Tripoli, Fayez al-Sarraj, în sprijinul căruia desfăşoară militari, iar în privinţa Moscovei există suspiciuni, negate de aceasta, că îl sprijină pe Haftar cu arme, bani şi mercenari.

Potrivit unei informaţii divulgate vineri de Moscova, mareşalul Khalifa Haftar i-a scris lui Vladimir Putin pentru a-i mulţumi pentru eforturile lui, înaintea conferinţei de la Berlin.

„Dragul meu prieten, Vă adresez personal gratitudinea mea şi recunoştinţa mea pentru eforturile Federaţiei Ruse în vederea restabilirii păcii şi stabilităţii în Libia”, notează Haftar, care deţine puterea în estul Libiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *