The Wall Street Journal: Implicarea Rusiei în Ungaria este în creştere
Potrivit unor oficiali americani şi ungari, spionii ruşi hoinăresc liberi, folosind Budapesta ca bază pentru a-şi promova obiectivele în Europa, scrie publicația „The Wall Street Journal“.
Companiile ruse din domeniul energetic semnează discret înţelegeri despre care criticii spun că urmăresc să-i îmbogăţească sau să-i coopteze pe oligarhii ungari. Iar oficiali din Statele Unite şi Uniunea Europeană se plâng, dar se simt blocaţi de un guvern pe care îl percep ca fiind mai degrabă în stilul lui Vladimir Putin.
Iar Ungaria, care a jucat în 1989 un rol extrem de important în căderea Cortinei de Fier, este acum un punct-cheie al unei alte revolte europene, de data aceasta declanşată de premierul Viktor Orban, adaugă WSJ.
„Orban chiar crede că Occidentul este în declin şi că cele mai bune zile ale UE şi NATO sunt numărate“, consideră David Koranyi de la Atlantic Council din Washington, fost oficial în domeniul securităţii naţionale din Ungaria, citat de WSJ.
„Este suficient de pragmatic pentru a păstra deocamdată Ungaria în UE şi NATO, pentru că fondurile şi umbrela de securitate sunt importante. Dar vede secolul XXI ca fiind ascensiunea unui model de guvernare concurent – cel al Estului“, a adăugat el. În acest timp, avertizează oficiali ungari pro-occidentali, Vladimir Putin are propria lui agendă – să coopteze elitele politice şi de afaceri din ţări membre UE, în scopul de a slăbi blocul comunitar pe care îl percepe drept un obstacol în restaurarea Rusiei ca mare putere.
După ce a modificat constituţia, a redesenat circumscripţiile electorale şi a dat partidului său controlul asupra multor instituţii, Orban a început să schimbe şi modul în care ţara sa îşi asigură principala sursă de energie , gazul rusesc, adaugă WSJ..
Potrivit unei înţelegeri din 2011, gazul intrat în Ungaria era vândut ieftin unei societăţi comerciale energetice controlate de oligarhi ungari şi ruşi. Compania – MET – revindea apoi gazul clienţilor cu profituri mari, însă un purtător de cuvânt al acesteia a declarat că era vorba despre o „practică standard de piaţă“.
Decrete guvernamentale invocând „securitatea“ restricţionau utilizarea conductei de alţi importatori de gaz, limitând competiţia. UE a determinat însă Ungaria să deschisă piaţa în 2015.
Pe de altă parte, vara aceasta au început lucrările la mega-centrala cunoscută ca Paks 2 şi tot mai mulţi oficiali din Budapesta se tem că Rusia îl păcăleşte pe Orban, având în vedere că împrumutul rusesc are o dobândă de circa 4%, mai mult decât ar plăti Ungaria pe pieţele internaţionale de obligaţiuni. „Am crezut că am dus cele mai bune negocieri“, a declarat un oficial Fidesz pentru publicaţia citată. „Dar pare că, poate la acest capitol, au câştigat ruşii“, a adăugat acesta.