WhatsApp, vizată de un atac cibernetic cu scopul instalării unui program spion. Firmă de securitate israeliană NS Group aratată cu degetul

„Un actor cibernetic avansat” a exploatat o vulnerabilitate majoră a aplicaţiei de mesagerie online WhatsApp, deţinută de Facebook, reuşind să instaleze programe clandestine de monitorizare pe telefoane şi alte dispozitive, a anunţat compania, potrivit postului Sky News.

WhatsApp a transmis că aplicaţia a vizat un „număr precis” de utilizatori, fiind orchestrată de „un actor cibernetic avansat”.

Compania a lansat un update care a eliminat această vulnerabilitate, îndemnând toţi utilizatorii să-şi actualizeze aplicaţia ca măsură de precauţie.

WhatApp a anunţat că echipa de securitate a companiei a fost prima care a identificat vulnerabilitatea, la începutul acestei luni, şi a informat grupuri pentru protecţia drepturilor omului, anumite firme de securitate şi Departamentul de Justiţie din SUA.

Hackerii au folosit funcţia de apelare vocală a aplicaţiei WhatsApp pentru a suna victima, în scopul instalării unui program clandestin de monitorizare, care era instalat chiar dacă victima nu răspundea la apel. Publicaţia Financial Times a relatat că, în multe cazuri, apelul ar fi dispărut la scurt timp din istoricul apelurilor.

Atacul a fost inițiat de o firmă de securitate israeliană, NS Group, potrivit unui raport din Financial Times.

WhatsApp a îndemnat luni toți cei 1,5 miliarde de utilizatori să facă update pentru a fi în siguranță. Atacul a fost depistat la începtul lunii.

„Atacul poartă toate semnele unei companii private care lucrează cu guverne pentru furnizarea de spyware care preia controlul asupra funcțiilor programului de operare al telefonului mobil”, a anunțat compania luni.

Nu se știe încă numărul utilizatorilor afectați de acest atac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *