YouTube a interzis pentru instigare la ură un clip de promovare a referendumului iniţiat de preşedintele Putin

Platforma online YouTube a interzis un clip video ce promova referendumul iniţiat de preşedintele rus Vladimir Putin pe motiv că acest clip conţine un discurs instigator la ură, informează joi dpa.

Referendumul, programat să aibă loc în Rusia la 1 iulie, caută să obţină susţinerea poporului rus pentru o serie de amendamente la Constituţia acestei ţări, printre care şi o clauză conform căreia căsătoria poate fi oficiată doar între un bărbat şi o femeie.

Această clauză este susţinută în clipul de propagandă, care ridiculizează un cuplu homosexual fictiv care a adoptat un orfan.

Vladimir Putin a declarat de mai multe ori că Rusia nu va legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex atât timp cât el va fi preşedintele acestei ţări. Cuplurilor homosexuale le este interzis în Rusia să adopte copii, în conformitate cu o lege semnată de Putin în 2013.

Sediul central al companiei YouTube se află în SUA, care permite căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi adopţiile pentru astfel de cupluri., notează dpa, preluată de agerpres.ro.
Respectivele amendamente la Constituţie conţin o prevedere care să-i permită lui Putin să se menţină la preşedinţia Rusiei până eventual în 2036, alţi 12 ani după încheierea actualului său mandat, în 2024.

Vladimir Putin, 67 de ani, se menţine deja de două decenii la conducerea Federaţiei Ruse, în calitate de preşedinte sau premier. El este cel liderul rus sau sovietic care s-a menţinut cel mai mult la putere după Iosif Vissarionovici Stalin.

Referendumul nu este atât despre problema căsătoriei între persoane de acelaşi sex, cât mai degrabă despre „întrebarea dacă cetăţenii (ruşi) nu doresc să schimbe nimic în vieţile lor timp de alţi 12 ani”, susţine politologul Abbas Galiamov.

Potrivit celui mai mare centru de sondare a opiniei publice din Rusia, Centrul Levada, 44% dintre alegătorii ruşi vor vota în favoarea amendamentelor la referendum. Potrivit Centrului rus de cercetare a opiniei publice (VŢIOM, de stat), mai mult de 60% vor vota pentru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.