Yuanul chinezesc este pe cale să dobândească o influenţă tot mai mare în sistemul global mondial, ca rezervă a băncilor centrale

Yuanul chinezesc este pe cale să dobândească o influenţă tot mai mare în sistemul financiar mondial, în condţiile în care o treime din băncile centrale intenţionează să adauge moneda în rezervele lor, potrivit unui sondaj de opinie urmărit atent de investitori, publicat miercuri, transmite Reuters.

Sondajul Global Public Investor, publicat anual de institutul de cercetări OMFIF din Londra, arată că 30% dintre băncile centrale intenţionează să îşi mărească deţinerile de yuani în următoarele 12-24 de luni, comparativ cu doar 10% anul trecut.

Aceste intenţii există în pofida neînţelegerilor dintre guvernele occidentale şi China.

Influenţa mai mare a yuanului va fi aproape sigur o tendinţă globală, dar ar putea fi puternică mai ales în Africa, unde aproape jumătate dintre băncile centrale intenţionează să îşi mărească rezervele de yuani.

Totodată, 75% dintre băncile centrale consideră că politicile monetare au o influenţă excesivă pe pieţele financiare, cu toate că doar 40% cred că aceste politici trebuie să fie regândite în mod activ.

În contrast cu intenţiile faţă de yuan, 20% dintre băncile centrale intenţionează să îşi reducă deţinerile de dolari în următoarele 12-24 de luni, iar 18% vor să îşi reducă deţinerile de euro, notează Reuters, preluată de news.ro.

Circa 14% vor să îşi reducă deţinerile de datorii suverane din zona euro, ceea ce poate fi considerată o reacţie la dobânzile negative ale Băncii Centrale Europene.

Potrivit raportului, numai 59% dintre băncile centrale ar folosi mai mult de 30% din rezervele lor în eventualitatea unui şoc valutar grav, în timp ce 45% dintre fondurile de pensii investesc în aur, cu mult peste proporţia de 30% din sondajul de anul trecut.

Băncile centrale, fondurile suverane şi fondurile publice de pensii controlează active record de 42.700 de miliarde de dolari. Rezervele băncilor centrale au crescut anul trecut cu 1.300 de miliarde de dolari, la un nou maxim de 15.300 de miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.