Zece militari ONU ucişi și 25 răniţi în Mali, unde România va trimite soldați anul acesta. Atacul revendicat de Al-Qaida din Magreb

Jihadiştii din Mali au ucis duminică zece militari din forţele ONU din Mali şi au rănit alţi 25, transmite AFP. Victimele sunt de naţionalitate ciadiană.

Anunţul făcut misiunea ONU din Mali şi preluat de Reuters a fost confirmat şi actualizat de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care a vorbit despre un „atac complex” asupra bazei ONU din Aguelho, din apropiere de Kidal. Regiunea este încă ameninţată de luptătorii islamişti, în ciuda intervenţiei internaţionale din ultimii ani, reaminteşte AFP.

„Căştile albastre” afirmă că au doborât mai mulţi atacatori şi că aceştia au folosit vehicule echipate cu armament.

Atacul a fost revendicat de gruparea Al-Qaida din Magreb, care a precizat că a fost vorba de o reacţie la vizita făcută duminică în Ciad de premierulu israelian Benjamin Netanyahu. Ciadul şi Israelul au reluat cu această ocazie relaţiile diplomatice rupte în 1972 de guvernul de la N’Djamena.

Misiunea ONU în Mali (MINUSMA) are efective de circa 12.500 de militari şi poliţişti. Peste 160 de „căşti albastre” din MINUSMA şi-au pierdut viaţa din 2013, ceea ce reprezintă peste jumătate din pierderile suferite de trupele Naţiunilor Unite în întreaga lume.

Anul acesta, un detaşament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată a ONU de stabilizare din sângeroasa Republică Mali. Românii vor desfăşura operaţii de evacuare medicală, transport de trupe şi echipamente. În plus, vor asigura şi suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această ţară. Militarii români în vor schimba în această misiune pe cei canadieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *