Zeci de mii de polonezi, în stradă pentru a sprijini apartenenţa la Uniunea Europeană a Poloniei

Zeci de mii de polonezi au demonstrat duminică pentru a sprijini apartenenţa la Uniunea Europeană, după ce o decizie judecătorească potrivit căreia părţi din legislaţia Uniunii Europene este incompatibilă cu Constituţia a provocat îngrijorări că ţara ar putea să iasă din blocul comunitar, transmite Reuters, citată de news.ro.

Politicieni europeni şi-au exprimat îngrijorarrea legată de decizia de joi a Tribunalului Constituţional al Poloniei, pe care o consideră că subminează pilonul juridic pe care se bazează UE.

Potivit organizatorilor, protestele au avut loc în peste 100 de oraşe şi localităţi din Polonia şi în câteva oraşe din străinătate. La Varşovia, protestatarii au fluturat steaguri poloneze şi ale UE şi au scandat ”Rămânem”.Donald Tusk, fost şef al Consiliului European şi acum lider al principalului partid de opoziţie, Platforma Civică, a declarat că politicile partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) pun în pericol viitorul Poloniei în Europa.

„Ştim de ce vor să plece (din UE) … pentru a putea încălca regulile democratice”, a spus el, vorbind în faţa Castelului Regal din Varşovia, înconjurat de mii de protestatari flancaţi de dube de poliţie.

PiS afirmă că nu are planuri pentru un ”Polexit”.

Dar guvernele populiste de dreapta din Polonia şi Ungaria s-au confruntat din ce în ce mai mult cu Comisia Europeană cu privire la chestiuni care variază de la drepturile LGBT la independenţa judiciară.

Salutând joi decizia instanţei, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că fiecare stat membru trebuie tratat cu respect, iar UE nu ar trebui să fie doar ”un grup al celor care sunt egali şi mai egali”.

Televiziunea de stat TVP, despre care criticii spun că se concentrează în mare măsură pe prezentarea punctului de vedere al guvernului, a afişat o burtieră pe care scria ”protest împotriva constituţiei” în timpul acoperirii evenimentelor de duminică.

Între vorbitorii de la demonstraţie s-au aflat politicieni din toată opoziţia, artişti şi activişti.

”Aceasta este Europa noastră şi nimeni nu ne va scoate din ea”, a spus Wanda Traczyk-Stawska, un veteran în vârstă de 94 de ani al Revoltei de la Varşovia din 1944 împotriva ocupanţilor germani nazişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *