Zegrean, despre recursul compensatoriu: Asumarea raspunderii ar putea genera o moţiune de cenzură

 

Fostul sef al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, la Digi 24,  ca  abrogarea legii prin care au fost scoși din închisorile din România 20.000 de infractori periculoși – recursul compensatoriu –  nu  va avea niciun efect asupra  celor deja eliberati. In plus, potrivit lui Zegrean, abrogarea ei s-ar putea  solda cu o  motiune de cenzura.

Reactia  lui Zegrean vine dupa ce vicepremierul Raluca Turcan a declarat ca in doua saptamani va fi abrogata legea recursului compensatoriu, dacă, între timp, Parlamentul nu ia o decizie.

De asemenea, Zegrean a amintit că trebuie să se ţină cont de rezultatele referendumului din 26 mai. Una din întrebările puse atunci, validată de cetățeni, a fost despre interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul Justiției.

Zegrean a subliniat că ar fi o premieră ca Guvernul să meargă să îşi angajeze răspunderea pe o lege de abrogare, întrucât angajarea răspunderii se face pe o lege sau pe un program, atunci când se doreşte adoptarea de urgenţă a unei legi şi nu sunt alte soluţii.

“Asumarea pe abrogarea recursului compensatoriu e o chestiune serioasă pentru că ar genera o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și dacă nu își asumă răspunderea Guvernul.

Angajarea de răspundere se face când guvernul e sigur pe majoritatea parlamentară sau când vrea să îşi verifice majoritatea parlamentară”, a adăugat fostul preşedinte al CCR.

El a atras atenția că dacă Guvernul Orban își asumă răspunderea printr-o ordonanță de urgență pe abrogarea recursului compensatoriu atunci cel mai probabil în Parlament ar putea fi depusă o moțiune de cenzură întrucât referendumul pe justiție prevede că nu mai pot fi date OUG-uri în domeniul Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *