Zegrean: Lazăr ar trebui să atace revocarea în Justiție!

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean,afirmă că procurorul general Augustin Lazăr poate cere în justiție anularea deciziei de revocare, ar fi pentru prima dată când un astfel de act al ministrul Justiției este atacat în instanță, și ar fi interesant de văzut soluția.

În Legea privind statutul magistraților nu se precizează clar această posibilitate, dar, susține Zegrean, orice persoană se poate adresa Justiției în cazul în care se simte nedreptățită.

„Procurorul general, dacă consideră că actul prin care s-a propus revocarea lui este nelegal poate justiției pentru că accesul liber la justiție este garantat de constituție. Orice om, care consideră că i s-a încălcat un drept, printr-un act administrativ, și acesta este un act administrativ, se poate adresa justiției, să ceară anularea actului și repararea prejudiciului cauzat. Ar fi pentru prima dată când se întâmplă așa ceva, când un act al ministrului privind eliberarea din funcție ar fi atacat în justiție, dar premierele sunt binevenite și de regulă justiția nu se poate pronunța dacă nimeni nu o cere. Primul pas este ca el să ceară aceasta la justiție. Ar fi interesant de văzut care ar fi soluția adoptată de instanța de judecată. Sigur că nu scrie în lege că el poate să se adreseze justiției și că actul acesta poate fi atacat, dar judecătorul nu poate să respingă o cerere de plano pentru că legea este neclară sau că nu e prevăzut în lege. Trebuie să judece, dar este o soluție interesantă propusă de domnul procuror general,” a declarat Augustin Zegrean.

Fostul președinte CCR spune că încă din momentul în care Curtea Constituțională s-a pronunțat cu privire la conflictul dintre președintele României și Ministrul Justiției că vor apărea situații de acest gen și că ori de câte ori un ministru se supără pe un procuror în poate revoca din funcție. Augustin Zegrean mai arată că nu i se pare normal ca președintele să fie forțat să întocmească un act cu care el nu este de acord.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat ieri procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.