Zeppelin îndreptățește mijloacele. Reacția ONG-urilor la articolul de scandal despre „propaganda rusă pe bani germani”

Institutul de Politici Europene din Berlin (IEP) și două organizații neguvernamentale din Moldova – Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au publicat o declarație comună. Motiv pentru aceasta a fost publicarea pe site-ul Zeppelin a unui articol care conține date cu caracter personal, corespondență privată și informație financiară. Autorii subliniază că toate aceste date au fost obținute pe cale ilegală.

ONG-urile care au semnat declarația comună i-au învinuit pe autorii publicației de utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal, violarea secretului corespondenței private. „Acest articol insinuează conexiuni false în vederea discreditării eforturilor noastre care urmăresc obiectivul de a contribui la consolidarea coeziunii sociale și a relațiilor inter-etnice în Republica Moldova”, se spune în document.

Este vorba despre articolul „Spre Berlin!”, care a fost publicat la 15 martie, pe site-ul Zeppelin și prezentat ca „investigație”. În el se vorbește despre implementarea unui proiect comun al celor trei instituții – IEP, IPIS și IPRE – „Consolidarea identității naționale în Republica Moldova în cadrul procesului de asociere cu Uniunea Europeană”, susținut de Oficiul Federal German pentru Afaceri Externe în anul 2017.

Autorii „investigației” povestesc despre cum „coaliția monstruoasă dintre Rusia lui Putin și Germania europeană funcționează de minune în Republica Moldova, creând proiecte orientate spre modificarea codului genetic al populației române de pe malul de est al Prutului”.

Drept „argument” în acest sens sunt aduse copiile scrisorilor din corespondența privată și documentele financiare ce țin de realizarea proiectului. Este vorba despre corespondența dintre managerul proiectelor din cadrul Institutului de Politici Europene Viktoria Palm și directorul executiv al IPIS Vladislav Kulminski.

De asemenea, în articol sunt publicate mesajele expediate de pe adresa directorului IPIS Andrei Popov și factura care demonstrează transferul de bani din Germania pe numele lui Mark Tkaciuk, doctor în istorie, ex-deputat al parlamentului. Autorii articolului nu precizează cum au obținut accesul la aceste documente.

ONG-urile care au semnat declarația sunt sigure că autorii articolului au primit aceste date încălcând legea și dreptul la secretul corespondenței private și protecția datelor cu caracter personal.

Aceștia mai susțin că este vorba despre atentatul la libertatea de opinie. „Respingem categoric orice încercare de a submina activitatea noastră prin insinuări inventate, precum și utilizarea datelor cu caracter personal și informațiilor financiare obținute ilegal prin violarea corespondenței private”, se menționează în declarație.

Site-ul Zeppelin este specializat în articole de scandal, ținta cărora sunt oponenți ai PDM. Toate textele sunt semnate de către bloggerul Veaceslav Balacci. „Investigațiile” anterioare sunt dedicate în special „Partidului Nostru” și liderului acestuia Renato Usatâi. Și acestea sunt însoțite de copii ale corespondenței și înregistrărilor audio ale discuțiilor telefonice.

„Investigația” Zeppelin despre „propaganda rusă pe bani germani” a fost mediatizată pe larg de site-urile considerate ca fiind apropiate Partidului Democrat sau serviciilor speciale ale Moldovei (vezi 123456).

De altfel, în aceeași zi, când a apărut declarația celor trei organizații neguvernamentale, directorul Institutului de Politici Eficiente Vitalii Andrievschi, care nu ascunde faptul că susține actuala guvernare, a criticat articolul publicat de Zeppelin. El a condamnat publicarea corespondenței private, dezvăluirea tainei bancare ș.a.

Cu toate acestea, Andrievschi numește utilizarea unor astfel de metode „școală a lui Usatâi”. „Anume el a început să folosească pe larg înregistrările discuțiilor în lupta politică, alte surse de proveniență suspectă, această școală este vie și continuă să funcționeze conform metodei sale”, a scris Andrievschi pe Facebook.

El a subliniat că așteaptă de la organele competente investigarea tuturor scurgerilor de informații din organele de drept, care încalcă drepturile omului – „oricărui om, indiferent de viziunile sale politice”.

Politologul consideră că puterea, opoziția și societatea civilă trebuie să stabilească „acele linii roșii – vizibile și invizibile, care nu trebuie depășite, deoarece trecând peste ele, poate fi pierdut chipul uman”. „Da, Moldova are nevoie de investigații, inclusiv ce țin de politicieni și oameni apropiați de politică. Însă totul trebuie să fie în limitele legii și ale normelor etice”, a concluzionat Andrievschi.

newsmaker.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.