Dezastru fără precedent! Statul român ne lasă să bem apă cu E.coli!

 

 

 

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei a pus România pe jar. Potrivit acestuia, Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM) a livrat peste 13,7 milioane de litri de apa infestată cu E.coli și alte baterii ce pun în pericol sănătatea populatiei. Cazul a ajuns în atenția organelor de cercetare penală, a Ministerului Sănătății și a Autorității Naționale a Protecției Consumatorului, spun jurnaliștii de la Ziare.com. În raport nu se precizează numele producătorului.

SNAM, al carei unic actionar este Ministerul Economiei, are ca principal obiect de activitate captarea unor cantitati de ape minerale – resurse naturale aflate in proprietatea statului roman – si vanzarea acestora catre mai multe societati imbuteliatoare.

Pretul la care SNAM vinde apa este de 36,22 lei per metru cub (adica 0,03 lei/l), potrivit informatiilor de pe site-ul societatii. Ca sa se asigure ca apa captata si vanduta e potabila si nu pune in pericol sanatatea celor care urmeaza sa o bea, SNAM comanda periodic analize ale acesteia, la laboratoare autorizate. Potrivit procedurii operationale a societatii de stat, atunci cand analizele arata ca apa nu e potabila, livrarea acesteia catre imbuteliatori trebuie sistata pana la remedierea problemelor, mai spun cei de la ziare.com.

In urma unui control facut in lunile martie si aprilie 2018, inspectorii Corpului de Control al Ministerului Economiei au constatat, insa, ca la finele lunii august 2017, SNAM ar fi incalcat aceasta procedura operationala. Mai exact, pe cand director general al societatii era Radu Dumitru, aceasta ar fi livrat catre unul dintre cei mai mari imbuteliatori de pe piata din Romania apa infestata, riscand astfel sanatatea consumatorilor.

Potrivit analizelor cu nr 1704533/18.08.2017 citate in raportul Corpului de Control, apa respectiva avea o incarcatura microbiologica de 5 ori mai mare decat cea maxima prevazuta de HG 2010/2005 si continea inclusiv bacteria E.coli, periculoasa pentru consumatori.

In urma intocmirii acestui raport al Corpului de Control, Consiliul de Administratie al SNAM l-a demis pe Radu Dumitru din functia de director general. In plus, raportul a ajuns si pe masa altor institutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *