Campania NEWSMAKER.RO “Donarea de organe salvează vieți” Îngerul cu numărul 57 a salvat mai multe vieți. Inima și ficatul au ajuns la București, rinichii la Cluj iar plămânii – prin Eurotransplant – în Olanda

Donarea de organe este un subiect aproape tabu în România, iar pentru întreținerea acestei stări există mult folclor: se fură copii cu faimoasa ambulanță ca să le ia organele, se prelevează organe de la donatori vii etc. Și atunci, în special pe fondul unei educații precare sau a uneia ultra-religioase, habotnice, donarea de organe a scăzut dramatic în România. Tot mai puține familii acceptă ca ruda lor, după ce a fost declarată în moartea cerebrală, să devină donatoare de organe. O fi teama că la Înviere, nu va fi pregătit pentru viața de apoi, viața veșnică, pentru că nu va mai avea toate organele.

Pentru ca oamenii să înțeleagă că medicii care fac prelevări nu sunt o haită de criminali care fură organele din om curmându-i viața, pentru ca acceptarea donării de organe să devină o practică, NEWSMAKER.RO a decis începerea Campaniei “Donarea de organe salvează vieți”, în cadrul căreia o serie de medici de renume ne vor vorbi despre transplantul de organe, despre moartea cerebrală și actul prelevării, despre cadrul legislativ, ajutându-ne să conștientizăm că întreținerea artificială a suspiciunilor nefondate nu ajută la nimic, ci din contră.

La jumătatea lunii noiembrie 2018, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant declara că, până în acel moment, în România au fost doar 55 de donatori. Iată că, totuși, îngeri salvatori și familii care înțeleg importanța transplantului, mai există. De atunci, încă doi donatori au făcut posibil, ca după moartea lor, alți oameni să mai aibă o șansă la viață. Îngerul cu numărul 57 a fost un bărbat de 34 de ani, din Baia Mare, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident auto.

 

Peste 400 de români așteaptă un ficat nou

“Anul acesta, echipa noastră a făcut 52 de transplanturile, iar pe lista de așteptare avem peste 400 de pacienți. Primitorul ficatului de la Baia Mare este un bărbat de 49 de ani care, de trei ani, era diagnosticat cu ciroză hepatică. Intervenția a decurs bine. Toată viaţa, pacientul  va lua tratament cu imunosupresoare (n.r.-medicamente ce scad imunitatea organismului pentru a nu respinge organul ca pe un corp străin) şi, o vreme, va veni lunar la control, apoi  de 2-3 ori pe an”, ne-a declarat acad. Prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Transplant Hepatic Fundeni și coordonatorul echipei medicale care a realizat intervenția.

Inima donatorului bate în pieptul celui pe care l-a salvat

Medicii de la București au plecat spre Baia Mare duminică la prânz, cu o aerobavă militară, pentru prelevarea organelor, iar duminică seara, echipa de chirurgi carviovasculari de la Floreasca era în sala de operație și realiza transplantului. Primitorul este un bărbat de 41 de ani, care aștepta de doi ani să primească a inimă și a cărui șansă la viață depindea de acest transplant.

Rinichii au fost transplantați, la Cluj,  unui bărbat de 42 de ani, aflat de trei ani pe dialiyă.

Pentru că nu s-a găsit un pacient eligibil pentru plămâni, aceștia au ajuns în afara țării, în Olanda, prin Eurotransplant

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *