CARACATIȚA LUI MAREAN / Cine sunt patronii și firmele puse sub acuzare în dosarul lui Vanghelie pentru că au vândut la suprapreț către Economat Sector 5 / Newsmaker.ro a scris despre ele de acum 2 ani!

DNA a anunțat pe 21 ianuarie 2020 că a extins urmărirea penală față de alte 6 firme ”suspecte de implicare în lanțurile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5”. Este vorba de:

– S.C. Dap Team&Partners S.R.L,

– S.C. United Colors Team S.R.L,

– S.C. Miro Best Print S.R.L,

– S.C. Trade International Industry S.R.L,

– S.C. Grivin House S.R.L.

– S.C. Elsys Power S.R.L.

Firmele sunt suspectate ”de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, săvârșită în vederea obținerii unui avantaj patrimonial de către altul”, a anunțat DNA. 

Cine sunt aceste firme

Dap Team & Partners din București, Sectorul 2, a fost fondată în neoimebrie 2019 și este deținută de Daniel Adrian Petrov. 

Deși era abia înființată, în 2020, pe finalul de mandat al fostului primar PSD din Sectorul 5, Daniel Florea, actual deputat PSD, firma Dap Team & Partners a încheiat cea mai mare afacere a ei: un contract de 10 milioane de euro pentru furnizarea a 33.000 de tablete pentru elevii din Sectorul 5.

Foto: fostul primar PSD din Sectorul 5, Daniel Florea, actual deputat PSD; Sursa: buletin.de

Compania a încheiat și contracte de mai mici dimensiuni cu instituții din Sectorul 1 condus de fostul primar PSD, Daniel Tudorache. E vorba de contracte cu Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate Sector 1, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 sau Muzeul Național al Literaturii Române. 

Cele mai valoroase 2 contracte, de 103.000 de lei, au fost semnate de firma Dap Team & Partners cu Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate Sector 1 pentru servicii de consultanță având ca obiect implementarea regulamentului UE 2016/679 privind GDPR.

Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate Sector 1 este instituția Sectorului 1 care ar fi trebui să construiască un spital de la zero. Compania publică a plătit 300.000 de euro către televiziuni și site-uri ca să facă reclamă unei machete de spital. Clipul a fost retras de CNA ca fiind înșelător întrucât la tv părea că spitalul este deja construit. 

United Colors Team (fosta United Engineering Team) din Sectorul 2, București, este controlată de omul de afaceri Petrică Paraschiv. El deține 71,60% din acțiuni, o altă firmă controlată de Paraschiv, Patrick’s Event Impresariat, are 7,1%, Elvis Florian Vișovan, Gheorghe Baraian și Mihaela Drăgan – toți câte 7,1%. 

În iunie 2020, Economat Sector 5 a acordat un contract de 1,5 milioane de euro, fără TVA, firmei United Colors Team pentru ”lucrări de intervenție pentru obiectivul Piața Rahova (piață parter și spațiu etaj)”, nota newsmaker.ro încă din 2020. Vezi aici.

Cine e Petrică Paraschiv, zis Patrick

Este patronul restaurantului Casa Latină din București și este considerat unul dintre oamenii fostului primar PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie. A crescut în orfelinat. 

Foto: Petrică Paraschiv; Sursa: realitatea.net. 

În 2009, pe când Vanghelie controla PSD, sub Mircea Geoană, Petrică Paraschiv a fost numit director adjunct al ANL. 

La termenul din 29 mai 2019 de la Tribunalul București, la procesul de corupție al lui Marian Vanghelie, un martor, Daniel Nicolae Dinu, om de încredere al afaceristului Dumitru Marin, a relatat că două vile din Bragadiru-Ghencea ar fi ale lui Marian Vanghelie, dar sunt trecute în acte pe numele lui Petrică Paraschiv. 

Omul de afaceri Dumitru Marin este denunțătorul lui Marian Vanghelie. Potrivit DNA, Marin i-ar fi dat lui Vanghelie o șpagă de 30 de milioane de euro în urma contractelor de peste 60 de milioane de euro pe care fostul edil l-ar fi ajutat să le obțină cu instituții publice din București. În acest dosar, Vanghelie a fost condamnat anul trecut la 11 ani și 8 luni de detenție, însă a declarat apel care se judecă la Curtea de Apel București.

În septembrie 2014, Petrică Paraschiv a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Dumitru Marin, într-un dosar de evaziune fiscală de 35 de milioane de lei și spălare de bani de 85 de milioane de lei. Dosarul este în procedură de cameră preliminară la Înalta Curte. 

Petrică Paraschiv a fost acţionar majoritar și la Tipart Group SRL, un paravan al PSD. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în iunie 2009, Paraschiv a cedat pachetul majoritar de acțiuni de 93% din firma Tipart Group către offshore-ul cipriot Katopolis Holding Ltd.

La aceiaşi adresă – str. Krinon nr.16, PC 3110, Limassol, Cipru – a fost înregistrat şi offshore-ul Ocean Zone Energy Ltd care, un an mai târziu, avea să preia de la PSD o creanță de 430.000 de euro pentru materialele electorale tipărite în 2009 de Tipart Group.

Miro Best Print (fostă Miro Best Construct) din Sectorul 5, București, este deținută de Elvis Florian Vișovan, unul dintre acționarii minoritari ai firmei lui Petrică Paraschiv, United Colors Team. Și despre această firmă a scris newsmaker.ro încă de acum 2 ani. 

Newsmaker.ro a arătat că, pe 3 decembrie 2018, Economat Sector 5 a cumpărat agende personalizate în valoare de peste 12.000 de euro, calendare de aproape 9.000 de euro și pungi personalizate de aproape 8.000 de euro, prin achiziție directă, de la firma Miro Best Construct, acutuala Miro Best Print. 

Trade International Industry din Sectorul 5, București, este deținută de Daniela Mihaela Chiriță. 

Firma Grivin House din Sectorul 1, București, este deținută de Alexandru Traian Grigore. Firma vinde vin, însă are și alte afaceri. Grivin House s-a ocupat de amenajarea zonelor pietonale sau a vândut către MAE un sistem de discuții fără fir, digital și securizat pentru sala de conferințe, de aproape 29.000 de euro.

Patronul Grivin House, Alexandru Traian Grigore, deține și compania Conic Design, cea care a livrat 48.000 de tablete către Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice Sector 1, în urma unui contract în valoare de 76 de milioane de lei, acordat prin încredințare directă, pe vremea fostului primar PSD de la Sectorul 1, Daniel Tudorache, actual deputat PSD. Contractul este investigat de DNA. 

Foto: tablete cumpărate de Daniel Tudorache; Sursa: Facebook/Daniel Tudorache

Firma Elsys Power din Bragadiru, Ilfov, este deținută de Adrian Mihăloaie. Firma figurează în SEAP (platforma de achiziții publice) cu contracte de mici dimensiuni, dar acordate prin încredințare directă, de Muzeul Național George Enescu, RAR, Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, COSR sau Unitatea militară din Bălțătești – Neamț, pentru închiriere de containere sau vânzare de materiale de construcții. 

Alte companii urmărite penal de DNA în dosarul lui Marian Vanghelie

Pe 19 ianuarie 2022, DNA a extins urmărirea penală față de alte 5 firme ”suspecte de implicare în lanțurile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5”. Este vorba de: 

– S.C. Games&Sports Distribution Romania S.R.L.

– S.C. City Bistro Management S.R.L.

– S.C. IDD Asset Management S.R.L.

– S.C. Daarm Partners S.R.L.

– S.C. Fortis Pugna S.R.L.

Firmele sunt suspectate ”de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, săvârșită în vederea obținerii unui avantaj patrimonial de către altul”. Procurorii au pus sechestru pe bunurile și conturile firmelor Games & Sports Distribution Romania și City Bistro Management.

Games & Sports Distribution Romania este deținută de Paul Vanghelie, fratele lui Marian Vanghelie, reținut și el în noul dosar DNA. În ianuarie 2020, Vlad Voiculescu de la USR a dezvăluit pe pagina sa de Facebook că Primăria Sectorului 5 le-a oferit școlarilor bomboane importate de o firmă care îi aparține lui Paul Vanghelie, fratele fostului primar de sector, Marian Vanghelie. 

City Bistro Management din Sectorul 1, București, este deținută de Mihaela Preda. În decembrie 2020, din firmă a ieșit Florin Prodea, un șofer al lui Marian Vanghelie. În 2016, anul în care a fost fondată firma, administrator era Elisabeta Ana Ștefănescu, mătușa Oanei Mizil, soția lui Marian Vanghelie.

Elisabeta Ana Ștefănescu a fost angajată a Oficiului pentru Deservirea Corpului Diplomatic din Bucureşti, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. În 2015, cele două cumnate, Elisabeta Ștefănescu (sora tatălului Oanei Miziel) și Lidia Ștefănescu Mizil (mama Oanei Mizil) făceau parte din CA al societății București SA, la care pachetul majoritar era deținut de Marian Vanghelie.

Numai anul trecut, firma City Bistro Management figurează cu contracte de peste 600.000 de euro acordate prin încredințare directă de compania sectorului 5, Amenajare Edilitară și Salubrizare, pentru lucrări de întreținere și reparații a instalațiilor electrice sau a terenurilor de sport din mai multe școli din Sectorul 5. Toate cele 10 contracte au fost acordat într-o singură zi, pe 20 septembrie 2021. 

IDD Asset Management din Sectorul 1, fostă Bogdan Internatinal Consulting, este deținută de:

* Mirela Claudia Drăgan, cu 42,5%.

* Anca-Mădălina Ilie, 42,5%.

* Bogdan Marius Ilie, 5%.

* Cristian Drăgan, 5%.

* Doina Florentina Drăgan, 5%.

Firma mai este cercetată de DNA și în dosarul achiziției de tablete făcute de fostul primar de la Sectorul 1, Daniel Tudorache. Compania are aproape 100 de contracte cu statul între 2016-2021. Cei mai mulți bani, peste 3.2 milioane de lei, i-a făcut pentru consultanță. Cel mai bun client: Amenajare Edilitară și Salubritate Sector 5.

Cine sunt acționarii firmei IDD Asset Management 

Buletin de Bucuresti a arătat aici că unul dintre acționarii firmei, Anca Mădălina Ilie, lucra la DLAF (Departamentul de luptă antifraudă al Guvernului) în 2021. 

Foto: fragment din declarația de interese a Ancăi Mădălina Ilie

Între 2013 și 2019, soțul Ancăi Mădălina Ilie, Bogdan Marius Ilie, a fost director la Imprimeria Coresi. În 2019 a candidat la Parlamentul European din partea Partidului Social Democrat Independent, fondat de Marian Vanghelie.

Un alt acționar al firmei, Mirela Claudia Drăgan, figura în 2019 ca angajat la DGSAPC sector 1. În declarația de avere apar și funcțiile deținute în firmele în care este acționară împreună cu soțul ei, Cristian Drăgan: IDD Asset Management și Daarm Partners. 

Doina Florentina Drăgan a lucrat la Primăria București, la Imprimeria Coresi și la Ministerul Sănătății. 

Daarm Partners din Sectorul 1 este deținută de aceleași persoane: 

* Mirela Claudia Drăgan 37,5%.

* Anca Mădălina Ilie 37,5%.

* Cristian Drăgan – 8,5%.

* Doina Florentina Drăgan – 8,25%.

* Bogdan Marius Ilie – 8,25%.

În doar un an, între 2019 și 2020, firma cu doar 5 angajați și-a majorat cifra de afaceri de 70 ori. Are ca obiect de activitate realizarea înregistrărilor audio și editare muzicală. Firma are contracte publice, însă de mici dimensiuni. În total, din 50 de achiziții a adunat peste 150.000 de lei.

Firma Fortis Pugna din Sectorul 1 are cam aceiași acționari. În plus, apare Alexandru Iustin Drăgan:

* Mirela Claudia Drăgan – 37,5%. 

* Anca-MădălinaIlie – 37,5%.

* Cristian Drăgan –  7,25%. 

* Alexandru-Iustin Drăgan – 1,25%.

* Doina-Florentina Drăgan – 8,25%. 

– Bogdan-Marius Ilie – 8,25%. 

Înființată în 2019, firma ajunge imediat la o cifră de afaceri de peste 700.000 de lei, iar în 2020, la 2,8 milioane. Obiectul de activitate este consultanța pentru afaceri și management.

Context. Potrivit DNA, Marian Vanghelie, fratele lui, Paul, fostul director al Economat Sector 5, Leonard Petre, şi alți funcționari ar fi creat un grup infracţional organizat cu scopul de a vinde produse la preţuri supraevaluate către Economat Sector 5. Mai departe, Economat a revândut produsele către alte instituţii publice din Sectorul 5. E vorba de tarabe, cântare, dulciuri, nebulizatoare, agende, măşti FFP2, gel dezinfectant sau chiar patinoare artificiale. 

Ar fi produs un prejudiciu uriaș de peste 50 de milioane de euro, susțin anchetatorii, din care numai șpaga lui Vanghelie ar fi de peste 16 milioane de euro!

Anul trecut, Marian Vanghelie a fost condamnat într-un alt dosar la 11 ani și 8 luni de detenție. A fost găsit vinovat pentru că ar fi primit 30 de milioane de euro mită. Sentința nu este însă definitivă.

Foto (main): Marian Vanghelie; Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *