Cine a pus mâna pe nămolul de la Techirghol, aflat în patrimoniul UNESCO: o firmă care a sponsorizat PNL deținută de finanțatorul CFR Cluj și de un prieten din copilărie al fostului premier PSD Sorin Grindeanu

Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Daniel Grigoroiu-Norocel, a aprobat licența de concesionare pentru exploatare a resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța încheiată între ANRM și firma Formin SA din Caransebeș, județul Caraș-Severin. Vezi aici la punctul 12.

De notat că:

* nămolul terapeutic de la Techirghiol se află în patrimoniul UNESCO, potrivit unui fost ministru al Turismului, pesedistul Mircea Titus Dobre. ”Nu aş vrea să se folosească cineva de acest sanatoriu sau de această resursă minerală sau de Lacul Techirghiol, care mai este şi în Patrimoniul UNESCO pentru chestiuni politice”, declara Dobre în iunie 2017, la Neptun.

* până în decembrie anul trecut, legea prevedea că toate licențele de exploatare minieră trebuie aprobate prin hotărâri de Guvern. Legea minelor a fost modificată însă de Camera Deputaților, la propunerea deputatului PNL Florin Roman, iar acum licențele de exploatare se aprobă prin ordin al președintelui ANRM, nu prin HG. Cu excepția licențelor care vizează exploatarea aluminiului, minereurilor feroase, neferoase, nobile sau radioactive, a pământurilor rare și disperse, precum și a cărbunilor.

* Daniel Grigoroiu-Norocel a fost numit la șefia ANRM de Guvernul Cîțu în aprilie 2021. Cîțu l-a demis atunci pe Nicoale Turdean, șeful ANRM numit de Guvernul Orban. Norocel este avocat, fost consilier al premierilor Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc, fost director general al Romtehnica. Vezi mai multe aici.

Cine e firma Formin SA: sponsor al PNL și abonată la contracte publice

Potrivit unei anchete de presă realizate de jurnalistul Sorin Semeniuc, PNL a transmis către Monitorul Oficial faptul că unul dintre donatorii partidului în 2020 a fost firma Formin SA Caransebeș. Aceasta a virat 24.000 de lei filialei PNL din Timișoara, pe data de 20 octombrie 2020.

Potrivit SEAP (platforma de achiziții publice), în ultimii 2 ani, Formin SA a câștigat, singură sau în asociere cu alte firme, contracte în valoare de aproape 4 milioane de euro cu Primăria Timișoara, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Agenția Națională pentru Locuințe și Societatea Națională a Apelor Române.

A cui e Formin SA. Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul Oficial, Formin SA este deținută de Vasile-Sebastian Albulescu, 47 de ani, din București, născut în Caransebeș, și Ioan Gheorghe Varga, 50 de ani, din Cluj-Napoca.

Vasile-Sebastian Albulescu este fost coleg de școală, prieten vechi și fost asociat al fostului premier, Sorin Grindeanu, potrivit presei bănățene.


Foto: omul de afaceri Vasile-Sebastian Albulescu; Sursa: https://politicalacademy.ro/

Asociat cu angajatorii lui Orban

Albulescu este și acționar majoritar, cu 83%, în firma Terebro Production SA, tot din Caransebeș. Potrivit documentelor companiei din Monitorul oficial, pe 6 decembrie 2017, firma lui Albulescu, Terebro Production, a ieșit din acționariatul firmei Revicond Canaltech din comuna Râciu, județul Mureș.

Terebro Production a vândut pachetul de 49,93% din firma Revicond Canaltech către cetățeanul italian de origine libaneză, Said Ghanem. Noii acționari ai Revicond au devenit, așadar, Said Ghanem și firma SMT Rohrtechnik SRL din localitatea Nazna, județul Mureș, deținută de familia Daniel Ioan și Codruța Mariana Boca.

Interesant că, potrivit CV-ului, în perioada decembrie 2017 – mai 2018, actualul președinte al PNL Ludovic Orban și președinte al Camerei Deputaților a fost consilier inginer construcții la firma Revicond Canaltech din județul Mureș. Vezi aici.

În plus, potrivit declarației de avere din decembrie 2019, Orban a declarat venituri obținute în anul fiscal 2018 în valoare de peste 28.000 de lei de la firma Revicond din Mureș.


Foto: fragment din declarația de avere a lui Ludovic orban din decembrie 2019

În acea vreme, Orban nu era nici măcar parlamentar și fusese trimis în judecată în dosarul de corupție în care ulterior a fost achitat.

Proprietarul celui mai luxos boutique hotel din România

Vasile-Sebastian Albulescu este acționar în mai multe firme din domeniul mineritului și exploatării resurselor minerale: A.V. Investments SRL, East Water Drillings SRL, Edil Proiect SRL, Formin Techirghiol SRL, Ipsum Group SRL, Mineral Project 1 SRL, Star Telefonica SRL sau Zagra Mining SRL.

Prin firmele A.V. Investments SRL și Star Telefonica SRL, Albulescu este proprietarul Palatului Suter din București, considerat cel mai luxos boutique hotel din România.

Asociat cu fiul fostului consul onorific în Australia și cu o firmă controlată de oamenii lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț

În firma Zagra Mining SRL, Albulescu este asociat cu Vast Resources PLC cu sediul la Londra, administrată de Andrew Richard Prelea, fiecare cu 50%. Până în aprilie 2020, asociat în Zagra Mining a fost și Mavgo Holding din comuna Tașca, județul Neamț. Albulescu a cumpărat pachetul de 25% din acțiuni al Mavgo Holding la Zagra Mining și acum deține 50% din companie, alături de Andrew Richard Prelea.

Presa a semnalat în 2019 că principalul obiectiv al firmei Zagra Mining ar fi fost exploatarea minei de grafit de la Baia de fier.

Proprietarul Vast Resources este Andrew Richard Prelea este fiul fostului consul onorific al României în Australia, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării Naționale. Compania minieră britanică Vast Resources, administrată de Prelea jr., a intrat în România în 2013 și exploateză cupru și zinc la mina Mănăila din Iacobeni, județul Suceava, și mina Băița Plai din Bihor.

Potrivit presei locale, Mavgo Holding este controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, aflat într-o relație de rudenie cu Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț, care i-a botezat un copil.

Cert este că firma Mavgo Holding este unul dintre partenerii de afaceri ai companiei Aqua Parc deținută de Vlasie, iar patronul din acte al Mavgo Holding, Florin Dumitru Pavel, a fost acționar la o firmă administrată de Ginel.

De notat, în context, că Gigi Dragomir, fostul președinte al ANRM pe vremea PSD, până în nioembrie 2019 când a venit PNL al putere, era considerat omul impus la șefia ANRM de către șeful CJ Neamț, Ionel Arsene.

Asociat și cu unul dintre patronii viitorul producător privat de sare de la Nireș

În plus, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Vasile Sebastian Albulescu este asociat în firma Ipsum Grup SRL din Sectorul 5, București, cu omul de afaceri clujean Beniamin-Ioan Timari și cu Tiberiu-Aurelian Duma, din Oradea.

Timari este acționar, prin firma Concrete DLX SRL, la viitorul producător privat de sare de la Nireș, Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București, alături de vărul lui Andrei Hrenebciuc și alți oameni de afaceri.

Cine este celălalt acționar de la Formin SA, compania care a pus mâna pe nămolul de la Techirghiol

Ioan-Gheorghe Varga zis Neluțu Varga este unul dintre finanțatorii echipei de fotbal CFR Cluj, campioana României.


Foto: Neluțu Varga, finanțator al CFR Cluj; Sursa: realitatea.net

Varga a fost judecat în dosarul Retrocedărilor de păduri, alături de fostul sforar al PSD, Viorel Hrebenciuc. A fost achitat, iar Secția specială nu a formulat apel așa că decizia de achitare a lui Varga a devenit definitivă. Procesul a continut cu privire la ceilalți inculpați care au formulat apel așa că, în rejudecare, pe 22 iulie 2021, Viorel Hrebenciuc a primit din nou 2 ani de închisoare cu executare. Vezi aici.

Sponsor al PSD

Potrivit anchetei de presă realizate de jurnalistul Sorin Semeniuc, o persoană cu numele Ioan Gheorghe Varga apare și în situația finanțărilor primite de PSD de anul trecut.

Pe 26 noiembrie 2020, acesta a împrumutat PSD – Sediul Central cu 445.000 de lei, termenul scadent fiind 6 martie 2021, după momentul la care partidului i s-au decontat de către Autoritatea Electorală Permanentă sumele cheltuite în campaniile de anul trecut și, astfel, a putut restitui banii.

PSD și Autoritatea Electorală Permanentă au refuzat să spună dacă finanțatorul formațiunii politice este unul și același cu clujeanul, motivul invocat fiind GDPR.

Varga este considerat un apropiat al liderului PSD, Vasile Dâncu. ambii fiind din Cluj-Napoca.

Foto (main): nămol Techirghiol; Sursa: https://www.statiuneatechirghiol.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *