Cum a blocat armata americană o „fermă de troli” ruşi în timpul alegerilor pentru Congres

Pentagonul a întrerupt accesul la internet al unei ferme de troli din Rusia care era acuzată de încercarea de a influenţa alegătorii americani pe 6 noiembrie 2018, ziua alegerilor din Congres, relatează The Washington Post.

Comandamentul american Cyber Command a atacat Internet Research Agency  care îşi are sediul în Sankt-Petersburg, a raportat publicaţia americană, citând surse guvernamentale.

Potrivit autorităţilor, Internet Research Agency e constituită de o echipă sprijinită de Kremlin, iar angajaţii se dau drept cetăţeni americani pe reţelele de socializare unde aceştia au răspândit informaţii false în perioada alegerilor prezedinţiale din 2016.

Agenţia e una din cele trei entităţi care au fost inculpate în luna februarie 2018, de procurorul Robert Mueller care supervizează ancheta cu privire la posibila ingerinţă a Moscovei în campanie. 13 persoane având cetăţenia rusă au fost judecate, suspectate fiind de implicarea într-o conspiraţie de spionaj pentru influenţarea opiniilor în favoarea lui Donald Trump şi în dezavantajul oponentului său, democrata Hillary Clinton.

„Au debranşat cu totul IRA (Internet Research Agency). I-au deconectat. „, a declarat o persoană informată cu privire la operaţiunea efectuată, citată de The Washington Post care nu dezvăluie identitatea sursei.

Reprezentanţii comandamentului de securitate cibernetică care depinde de Pentagon şi lucrează în strânsă colaborare cu National Security Agency (NSA) au refuzat să comenteze, acţiunile ofensive ale structurii fiind clasificate şi sunt rareori făcute publice.

Procurorii au declarat că agenţia este controlată de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin“, despre care oficialii americani au afirmat că întreţine legături extinse cu instituţiile militare şi politice ale Rusiei.

Prigojin, acuzat şi de procurorul special Robert  Mueller care anchetează implicare Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Aceste acuzaţii au pus în lumină amploarea activităţilor „fermei de troli”. Un raport al experţilor privaţi, transmisă Comitetului de Informaţii al Senatului, a declarat că IRA a încercat să manipuleze politica din SUA de ani de zile şi continuă să o facă şi astăzi.

Raportul, realizat de o echipă a Universităţii din Oxford, care lucrează cu firma Graphika precizează că trolii ruşi au influenţat afro-americanii să boicoteze alegerile din 2016 sau să urmeze proceduri greşite de vot, încurajând, de asemenea, alegătorii de dreapta să fie mai virulenţi şi mai siguri pe ei.

Raportul mai susţine că trolii ruşi au difuzat mesaje care îi îndeamna pe alegătorii mexicano-americani să nu aibă încredere în instituţiile din S.U.A, promovând absenteismul în rândul electoratului ostil lui Donald Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *