Liderul grupării care a răpit 300 de copii în Nigeria, în luna decembrie, ucis în timp ce fura vaci

Liderul unei grupări din Nigeria care a răpit peste 300 de elevi în decembrie 2020 a fost ucis de o grupare rivală, au anunțat autoritățile locale, citate de BBC.

Auwalu Daudawa a fost prins într-o ambuscadă, în timp ce încerca să fure o cireadă de vaci de la o grupare armată din nord-vestul statului Zamfara.

Daudawa ar fi autorul răpirii în masă petrecută în decembrie în statul Katsina, când 300 de copii au fost luați de la o școală.

El primise o amnistie din partea autorităților în cadrul unui armistițiu încheiat în februarie, dar s-a întors la gruparea lui la finalul lunii aprilie.

Sub condițiile armistițiului, Daudawa a fost grațiat în statul Zamfara după ce și-a manifestat regretul pentru faptele sale și a predat armele către autorități. Membrilor grupării li s-au promis locuințe de către guvernatorul Bello Matawalle, precum și ajutor pentru a-și îmbunătății condițiile de trai.

Vineri, Daudawa și patru membri ai grupării sale au fost împușcați mortal după un schimb de focuri într-o pădure, în apropierea graniței cu Katsina, a declarat un oficial local pentru AFP News.

Răpirea a sute de elevi din statul Katsina, petrecută în decembrie, care ar fi fost comisă de banda lui Daudawa, a fost doar unul dintre raidurile făcute de bandiți pentru a obține recompense. Elevii s-au reunit cu părinții lor la o săptămână de la răpire. Guvernul a anunțat că răpitorii nu au primit nicio recompensă, iar eliberarea copiilor a survenit în urma negocierilor cu răpitorii.

Gruparea islamistă Boko Haram a revendicat atacul în decembrie și a spus că a recrutat grupări locale pentru a desfășura atacul. Boko Haram a atacat în trecut școli pentru că se opune educației vestice, despre care spune că ar corupe valorile musulmane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *