Ne întoarcem în anii 90! Virgil Popescu reia teoria „mormanului de fiare vechi” pe care a fost distrusă toată economia ca să explice vânzarea pe nimic a termocentralei Mintia

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a răspuns, la Digi24, criticilor lansate de PSD față de acesta și prețul la care a fost vândută Termocentrala Mintia unui investitor străin, de 91 de milioane de euro, în comparație cu suma investită de statul român în retehnologizare, de 150 de milioane de euro. Oficialul din Guvern spune că banii de retehnologizare „n-au fost niciodată folosiți” în acest scop iar termocentrala, aflată în insolvență, a produs o datorie de 685 de milioane de lei. Popescu justifică tranzacția prin faptul că investitorul irakian s-a angajat să facă investiții de un miliard de euro într-o nouă capacitate de producție de energie electrică pe gaze naturale, care ar fi de 1200 de MW.

„Cifrele sunt ușor eronate. La nivelul Ministerului Energiei s-a declanșat cel mai mare și mai amplu plan de investiții în domeniul producerii de energie electrică. Sunt miliarde de euro care au intrat deja în România și care merg în construcția de noi unități de producție a energiei electrice. Vorbim și de unități pe gaz. Sunt două unități la Complexul Energetic Oltenia, 1200 de MW. Vorbim de un context investițional. Prin fuziunea și ștergerea tuturor datoriilor la bugetul de stat practic s-a înființat la sfârșitul lui 2012 Complexul Energetic Hunedoara, care avea Termocentrala de la Mintia și Termocentrala de la Paroșeni și în 2013 s-au mai adăugat și cele patru mine. Au plecat cu zero datorii. În 2019, în noiembrie, s-a pronunțat insolvența, deci practic falimentul Complexului Energetic Hunedoara. Puteți să vă imaginați că în acești ani de funcționare s-a ajuns la datorii de 1,5 miliarde de euro? Asta este realitatea pe care am găsit-o în 2019 când PNL a preluat guvernarea. 75% dintre aceste datorii sunt către bugetul de stat, 25% sunt către alte companii care au contractat materiale, servicii către CE Hunedoara.

Mai mult, s-a acordat un ajutor de stat ilegal de vreo 390 de milioane de lei, care trebuie returnat. Termocentrala de la Mintia a funcționat fără autorizație de mediu și în perioada de funcționare de după intrarea în insolvență până a fost oprită în aprilie 2021 a produs o altă pagubă de 680 de milioane de lei. Deci mai mult decât cei 150 de milioane de euro care n-au fost niciodată folosiți în retehnologizare. A fost în 2007 o retehnologizare a Grupului 3 de vreo 218 milioane de lei. Atât. Vorbim de un proces aflat în momentul de față la Curtea de Justiție Europeană în care România este trimisă în judecată pentru că a ținut în viață o termocentrală care nu avea autorizație de mediu. Vorbim de o returnare de ajutor de stat de 318 milioane și de încă 685 făcute. Ea este în administrarea unui administrator judiciar. Ce am făcut noi ministerul am spus că în locul termocentralei dorim să fie pus ceva nou producție pe bază de gaze naturale.

Am notificat administratorul judiciar dacă va fi să vândă această termocentrală unui investitor obligatoriu acesta trebuie să aibă experiență în domeniul producerii de energie electrică pe bază de gaze naturale, să nu demoleze cumva termocentrala înainte de a construi altceva în schimb și s-a impus o garanție de participare la licitație de 10 milioane de euro, în așa fel încât să nu vină oricine că vrea să participe și să taie la fier vechi și în plus condiție obligatorie – cel care vine să își asume ca până pe 31 decembrie 2026 să pună în funcțiune cel puțin 800 MW producție de energie electrică în bandă, adică gaz natural în bandă. De ce 2026? Ca să se suprapună odată cu venirea de gaze naturale din Marea Neagră, să le consumăm cât mai mult pe teritoriul României.

Am aflat vineri că a venit un investitor care a oferit prețul de 100% la a patra licitație, 91 milioane de euro. Metoda de evaluare aparține lichidatorului judiciar, nu știm cum a fost făcută. Nu o putem comenta. Iar investițiile care se vor face acolo nu vor face 800, ci 1200 de MW putere instalată, de peste un miliard de euro. Noi vrem să oprim gaura neagră care s-a format acolo, pentru că nu era o termocentrală funcțională. România probabil că va fi condamnată la CJUE. Să sperăm că scăpăm fără amendă. S-a oprit această gaură neagră. Lichidatorul judiciar ne-a spus că investitorul are făcute deja investiții de 8500 de MW, adică cât consumul României, în alte părți din Orientul Mijlociu de producție de energie electrică pe gaze naturale și ne întrebăm care este scopul de nu se dorește acest lucru?”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu.

PSD l-a acuzat direct pe Popescu că a vândut Mintia pe nimic. „Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiţii drastice pentru ca o nouă capacitate de producţie de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcţionau pe bază de cărbune. De neînţeles este de ce a ales ministrul această metodă de ‘privatizare’ prin închiderea termocentralei. Cu toţii ştim că cel mai ieftin cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când Termocentrala Mintia era în funcţiune, nu au fost buni, se pare că trebuia, mai întâi, încheiată retehnologizarea grupului de 235 de MW şi banii românilor să fie risipiţi”, a declarat senatorul Ştefan Radu Oprea.

Acesta se întreabă de ce nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul.

„Oare nu se puteau accesa bani din Fondul de Modernizare pentru transformarea Termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul? Asta în timp ce ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, aşa ca în Germania, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite. De neînţeles este de ce în plină criză energetică închizi capacităţi de producţie fără să pui ceva nou în loc. Din păcate, singurul răspuns pe care îl vom primi este că economia de piaţă este crudă, că se întâmplă şi falimente, mai ales când liberalizarea ei se produce haotic”, a conchis Radu Oprea.

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice, a anunţat, vineri, administratorul judiciar al societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *