O nouă variantă SARS-CoV-2, denumită ”Henri-Mondor”, circulă în Franța

O nouă variantă SARS-CoV-2 ă fost descoprită în Franța, la pacienți care provin din Île-de-France, din sud-estul și sud-vestul țării, însă nimic nu arată că este la fel de contagioasă sau mai puțin contagioasă decât variantele engleză, braziliană, sud-africană, californiamă, newyorkeză sau bretonă ale noului coronavirus.

Această nouă variantă poartă numele spitalului Henri-Mondor de la Créteil, în Val-de-Marne.

Assistance Publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP), din care face parte spitalul, a anunțat descoperirea noii variante într-un comunicat, marți, în care precizează că aceasta ”circulă în prezent în mod activ în Franța”.

”Ea este caracterizată de prezența a două deleții și 18 mutații ale unor aminoacizi, dintre care șapte-opt se află în poziții-cheie ale proteinei «spike»”, precizează AP-HP.

Identificată mai întâi ”într-un cluster de trei angajați de spital și la partenerul unuia dintre ei”, această variantă franceză a fost descoperită apoi la 29 de pacienți în Île-de-France, în sud-estul și în sud-vestul țării.

”Frecvența detectării sale a continuat să crească după identificarea mai multor clustere și este descoperită tot mai frecvent în eșantioane testate de către platforma Spitalului Henri-Mondor AP-HP”.

Potrivit unei anchete Flash, realizată la 2 martie, ea reprezenta 1,8% dintre tulpinile secvențiate pe teritoriul francez.

Pentru moment nimic nu arată că varianta ”Henri-Mondor” este mai contagioasă, la fel de contagioasă sau mai puțin contagioasă decât alte variante cunoscute.

”Noi studii sunt necesare pentru a afla dacă apare în forme clinice de o gravitate diferită și dacă sensibilitatea sa la acțiunea tratamentelor antivirale și la protecția vaccinală este alterată de prezența numeroaselor sale mutații”, se arată în comunicat.

Descoperirea acestei variante de către Spitalul Henri-Mondor, ISERM și Universitatea Paris-Est Créteil, a fost abordată în revista Emerging Infectious Diseases.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *