Război în Ucraina. Marea Britanie va sancționa mercenarii din Grupul Wagner

Organizația Wagner este un grup de mercenari care a fost identificat pentru prima dată în 2014, când îi susținea pe separatiștii pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei.

De atunci, a fost implicată și în alte regiuni, inclusiv în Siria, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană. Grupul paramilitar a fost descris ca fiind armata privată a lui Vladimir Putin, scrie BBC.

Ministrul de externe britanic, Liz Truss, a descris grupul ca fiind „asasini plătiți” în declarația sa privind noile sancțiuni – spunând că aceștia, alături de oligarhi și întreprinderi, sunt „complici la uciderea civililor nevinovați și este corect să plătească prețul”.

Acești mercenari ar fi primit misiunea de a-l asasina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Oficial, nu există nicio legătură între Grupul Wagner și guvernul rus. Kremlinul neagă orice implicare în activitatea grupului, susținând totodată că nici nu ar exista din punct de vedere legal, deoarece contractorii militari privați sunt ilegali în Rusia.

Grupul ar fi finanțat de Evgheni Prigojin, un bogat om de afaceri care are legături cu Vladimir Putin.

Marea Britanie a sancționat până acum peste 1.000 de persoane și întreprinderi de la începutul invaziei din 24 februarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *