Regina Elisabeta a II-a îşi pregătește retragerea? A declarat că doreşte ca ducesa de Cornwall să fie regină consoartă când Charles va fi rege. Suverana celebrează 70 de ani de domnie într-o perioadă marcată de turbulenţe

Regina Elisabeta a II-a a spus, într-un mesaj adresat naţiunii, în ajunul aniversării a 70 de ani de domnie, că îşi doreşte ca ducesa de Cornewall, Camilla, să fie regină consoartă atunci când fiul ei Charles îi va urma la tron.

Suverana, în vârstă de 95 de ani, şi-a împărtăşit „dorinţa sinceră” ca ducesa „Camilla să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.
Până în prezent, era acceptat ca a doua soţie a prinţului Charles să fie doar prinţesă consoartă.

Această declaraţie indică faptul că regina pregăteşte viitorul după moartea sa şi că o stimează pe Camilla, care s-a căsătorit cu prinţul Charles în 2005, într-o ceremonie civilă.

În decembrie, regina a promovat-o pe Camilla „Dame” cu Ordinul Jartierei, cea mai înaltă distincţie cavalerească britanică, o onoare pe care nu a avut-o niciun alt partener al copiilor ei.

La 6 februarie, regina devine primul monarh britanic ce va sărbători Jubileu de Platină, adică 70 de ani de domnie.

Regina Elisabeta a II-a celebrează că 70 de ani de domnie într-o perioadă marcată de turbulenţe

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a devenit astăzi primul monarh din istoria ţării care va sărbători împlinirea a 70 de ani de domnie, însă acest record este umbrit de absenţa soţului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală şi de o stare de sănătate fragilă a suveranei, relatează EFE.

Regina britanică va afla la Sandringham duminică, atunci când va fi marcat un dublu eveniment: moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, şi urcarea sa pe tron la vârsta de 25 de ani. Totodată, va fi prima celebrare importantă pe care suverana britanică o va marca fără soţul ei, prinţul Philip, care a murit în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani.

În cele şapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de COVID-19, însă ea a ştiut să se adapteze schimbărilor momentului, precum despărţirea prinţilor de Wales din celebrul „annus horribilis” 1992, moartea prinţesei Diana în 1997, precum şi provocărilor aduse de vremurile actuale, notează experţii în istoria casei regale britanice.

Mamă a patru copii – Charles, Anne, Andrew şi Edward – şi având opt nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson.

„Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri”, a declarat Robert Hazell, expert constituţional la University College London (UCL).

Cu o sănătate devenită mai fragilă odată cu înaintarea în vârstă, regina britanică şi-a restrâns angajamentele publice după ce medicii i-au recomandat la sfârşitul anului 2021 să se odihnească şi să petreacă o noapte la spital pentru a efectua o serie de analize medicale. Totodată, pentru prima oară, suverana britanică a fost văzută mergând în public cu ajutorul unui baston.

Printre altele, regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să-şi anuleze participarea la Summitul pentru climă de la Glasgow (COP26) şi la tradiţionala comemorare a soldaţilor căzuţi în luptă, o ceremonie organizată în noiembrie 2021 la Londra.

Pe lângă moartea soţului său Phillip, cu care s-a căsătorit în noiembrie 1947, regina Marii Britanii s-a confruntat şi cu diverse probleme de ordin familial, precum scandalul în care este implicat fiul ei Andrew, duce de York, şi declaraţiile făcute de nepotul ei Harry şi de soţia acestuia, Meghan Markle.

Impactul acuzaţiilor de agresiune sexuală formulate împotriva prinţului Andrew au obligat-o pe regină să-i retragă fiului ei titlurile militare onorifice şi titulatura de „Alteţă Regală”. După consultări cu moştenitorul tronului, prinţul Charles, şi cu nepotul ei William, regina a decis să se distanţeze de Andrew, a cărui prietenie cu omul de afaceri american Jeffrey Epstein, decedat în închisoare după condamnarea sa pentru abuzuri sexuale, a avut un mare impact asupra familei regale britanice.

Pe lângă problemele cu ducele de York, regina a fost nevoită să facă faţă şi deciziei ducilor de Sussex, Harry şi Meghan, de a părăsi Casa Regală şi Marea Britanie, după acuzaţii de rasism formulate de Meghan Markle împotriva familiei regale.

Prinţul Harry, care s-a stabilit în Statele Unite, prevede să lanseze anul acesta, cu ocazia Jubileului de Platină al reginei, o carte de memorii, iar specialiştii în istoria britanică se aşteaptă ca el să critice din nou familia regală, aşa cum a mai făcut-o şi în alte ocazii.

Deşi duminică se împlinesc 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, celebrările oficiale, cu festivităţi stradale şi o slujbă la catedrala Saint Paul din Londra, vor avea loc între 2 şi 5 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.