SIDEX Galați se vinde

După ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic de la Galaţi, „producţia va creşte, nu se va restrânge”, pentru a se respecta regulile europene de concurenţă, a declarat recent vicepremierul Viorel Ştefan. „Sidex face parte dintr-un pachet mai mare format din 7 combinate, din care 6 vor trebui preluate de un singur investitor. Tranzacţia va fi monitorizată astfel încât să urmeze o creştere de producţie la aceste combinate, nu o restrângere, pentru că altfel ar rezulta efecte nedorite în materie de concurenţă pe piaţa laminatelor la cald şi la rece.

ArcelorMittal (“Compania”) anunţă că a fost acordată – de către Comisia Europeană (“C.E.” sau “Comisia”) – aprobarea către AM Investco Italy SRL (“AM Investco”) pentru propunerea de achiziţie a Ilva S.p.A (“Ilva”). Aprobarea C.E. urmează concluziei fazei II de investigaţie a comisiei referitoare la propunerea de achiziţie a Ilva şi a fost acordată pe baza angajamentul companiei de a pune la vânzare unităţi din Italia, România, Macedonia, Republica Cehă, Luxemburg şi Belgia, după cum s-a anunţat pe 13 aprilie 2018. Aprobarea CE este un punct semnificativ al tranzacţiei de preluare a Ilva şi reprezintă un pas important pentru finalizarea acestui acord, aşteptată să se întâmple în curând”, se arată într-un comunicat al ArcelorMittal.

Cesiunea nu se va putea face decât cu acordul explicit al statului român”, a declarat Viorel Ştefan. „Va exista şi o monitorizare post-tranzacţie (n.n.- după vânzarea Sidex), pe 5-10 ani, pentru că se vor lua toate garanţiile necesare creşterii afacerii, şi nu restrângerii acesteia, la toate unităţile preluate”, a mai precizat vicepremierul.

La sfârşitul lunii martie, se anunţa că giganţii siderurgici Metinvest (Ucraina) şi Marcegaglia (Italia) ar putea forma un joint-venture chiar pentru a cumpăra Sidex Galaţi. Faţă de această variantă, Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, are o reacţie fermă. „Dacă se aprobă tranzacţia asta, Galaţiul este în mare pericol să iasă din piaţă, iar statul român trebuie să pregătească o strategie. Desigur, statul nu se poate opune cumpărării, dar are destule pârghii pentru a pune piciorul în prag. De exemplu, am putea să naţionalăzăm combinatul şi apoi să-l vindem noi”, a declarat Valentin Ionescu. El a precizat că în această perioadă piaţa oţelului din Europa se restrânge, producţiile scad, „deci nu văd logica economică pentru care ar veni acest consorţiu să cumpere Sidexul”.

„La un moment dat, a existat intenţia Voestalpine de a investi în siderurgia din România, cumpărase chiar un teren la Constanţa, dar asta a fost demult. Acum, practic este imposibil să identifici un cumpărător pentru Sidex, pentru că o astfel de decizie este extrem de complexă”, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR) şi preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM). Potrivit liderului patronal, nici preluarea Sidex de către statul român nu ar fi o soluţie, „câtă vreme tocmai de aceea a fost privatizat, pentru că statul s-a dovedit a fi un prost manager”. Astfel că „pentru a se conforma regulilor europene de concurenţă, ArcelorMittal va trebui ori să vândă, ori să închidă combinatul de la Galaţi”, a mai spus Cristian Pârvan.

Sursa foto: www.capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *