Statele central și est europene, unul din principalele motoare de creştere din UE

Regiunea central-est-europeană şi în special cea a Grupului de la Visegrad (V4) sunt pe cale să devină unul din principalele motoare de creştere din Uniunea Europeană, a declarat ministrul polonez al finanţelor, Tadeusz Koscinski, într-un interviu acordat miercuri portalului public de ştiri hirado.hu, citat de MTI.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca redresarea economică de după criza coronavirusului să dea statelor din V4 şansa de a-şi reconstrui economiile concentrându-se în mai mare măsură pe inovare şi digitalizare.

„Este crucial să intensificăm cooperarea economică între ţările din V4 – Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia – prin exploatarea evoluţiilor din domeniile inteligenţei artificiale, comerţului electronic, roboticii şi securităţii informatice”, a punctat Koscinski, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a grupului.

În acelaşi context, ministrul polonez a scos în evidenţă importanţa unui impozit minim global în ce priveşte economia digitală, notează MTI, peluată de agerpres.ro.

„Polonia este de părere că statele europene pot combate frauda cu TVA şi evaziunea doar printr-o cooperare eficientă. De aceea construim o coaliţie de ţări axată pe ideea de solidaritate fiscală, numită Pactul European împotriva fraudei cu TVA”, a spus ministrul.

Schimbările care au loc în mediul economic global, cum sunt creşterea accentului pe îmbunătăţirea gestionării crizelor şi a cooperării interregionale, vor oferi regiunii central-est-europene şi V4 noi oportunităţi de creştere, a mai spus Koscinski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *