UE îndeamnă statele membre să accepte refugiaţi afgani şi promite sprijin financiar

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat sâmbătă toate statele, în primul pe cele europene, să primească o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul, ea asigurând de sprijinul financiar al UE ţările membre care vor răspunde apelului, transmite AFP.

„Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente (…) pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie“, a declarat Ursula von der Leyen la finalul unei vizite în Spania la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE la Kabul.

„Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor“, a spus şefa executivului UE într-o conferinţă de presă la baza militară de la Torrejon de Ardoz (nord-est de Madrid), unde a fost instalat centrul de primire.

Potrivit AFP, nu se cunoaşte deocamdată câte state membre s-au angajat să primească refugiaţi afgani şi dacă unele guverne au refuzat.

Însoţiţi de premierul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat puţin mai devreme facilităţile puse la dispoziţia refugiaţilor în această bază, pe unde vor tranzita toţi afganii care lucrau la Kabul pentru instituţiile UE şi familiile lor, înainte de a fi repartizaţi între diferite ţări unde să-şi refacă viaţa.

Într-o aluzie la caracterul foarte sensibil al acestui subiect în UE-27, Charles Michel a admis că imigraţia constituie „o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană“, el pledând pentru instituirea unor „migraţii regulate, ordonate“.

Întrebată cu privire la relaţiile între UE şi talibani, şefa Comisiei a insistat pe faptul că, deşi au existat „contacte operaţionale cu aceştia pe teren pentru a salva vieţi“, nu există „niciun dialog politic“ cu această mişcare şi, prin urmare, „nicio recunoaştere a talibanilor“.

La rândul său, prim-ministrul spaniol a afirmat că un număr de afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de „800 de persoane“, au fost deja repartizaţi spre alte ţări, mai ales „Danemarca şi unele state baltice“.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat că va fi ‘imposibilă’ evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ale puterilor occidentale înainte de 31 august, deplângând că măsurile de securitate luate de americani la aeroportul din Kabul împiedică această operaţiune.

Administraţia SUA a fixat data de 31 august pentru retragerea definitivă a forţelor sale din Afganistan şi prevede evacuarea a peste 30.000 de americani şi civili afgani.

„Este matematic imposibil“, a declarat Borrell într-un interviu telefonic acordat sâmbătă France Presse. „Din câte ştiu, americanii nu au anunţat că vor rămâne şi după această dată. Dar se pot răzgândi“, a adăugat el.

„Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi de securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi ne-am plâns. Le-am cerut să arate mai multe flexibilitate. Nu reuşim să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri“, a mărturisit Borrell.

Doar delegaţia UE la Kabul numără în jur de 400 de colaboratori afgani şi familiile lor, pe care a promis că îi va evacua, însă deocamdată doar 150 au ajuns în Spania.

„Este vorba despre colaboratori activi. Dar numărul afganilor care au lucrat cu noi în aceşti 20 de ani este mult mai mare“, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

„Kabulul numără două aeroporturi. Aeroportul civil este în mâinile talibanilor şi nu pleacă niciun zbor. Americanii controlează aeroportul militar. Avioanele îmbarcă oamenii care se află pe pistă. În avionul care a sosit la Madrid astăzi, o treime dintre pasageri sunt americani“, a precizat Borrell.

„Dacă americanii pleacă, europenii nu au capacitatea militară să ocupe şi să securizeze aeroportul militar, iar talibanii vor lua controlul“, a avertizat el.

Americanii, împreună cu britanicii, au desfăşurat 6.000 de militari pentru a controla aeroportul militar.

În acelaşi interviu, Josep Borrell a apreciat ca necesar să se discute cu talibanii. ‘Dacă vrei să-şi scoţi staff-ul, trebuie să discuţi cu talibanii’, a explicat el.

„Toată lumea caută să încheie acorduri cu talibanii. Avem contacte cu talibanii, dar nu cu conducătorii“, a precizat oficialul european, subliniind că „a vorbi nu înseamnă a recunoaşte“ mişcarea talibană.

„Însă va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie. Este imposibil. Este inimaginabil. Nu trebuie să spunem poveşti. Există priorităţi. Noi vrem să-i extragem pe cetăţenii noştri şi pe colaboratorii afgani“, a indicat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *