VIDEO Kim Jong-un inaugurează oraşul stațiune Samjiyon, situat în apropierea Muntelui Paektu, leagănul legendar al naţiunii coreene

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inaugurat noul oraş Samjiyon, un şantier uriaş la marginea ţării, situat în apropiere de Muntele Paektu, leagănul legendar al naţiunii coreene, relatează AFP.

Phenianul a investiti sume colosale în acest poriect – neterminat încă – de construire a acestui oraş, capitala unui comitat la frontiera cu China, în care se află de asemenea, potrivit propagandei nord-coreene, locul de naştere al lui Kim Jong Il, tatăl şi predecesorul lui Kim Jong Un.

În afară de un muzeu al activităţilor revoluţionare şi un stadion de antrenament pentru sporturi de irană, acest proiect implică o nouă linie de cale ferată, 10.000 de locuinţe sau o fabrică de ambalare a afinelor şi cartofilor, cele mai importante două resurse din zonă.

Kim Jong Un s-a implicat mult în acest şantier, pe care s-a dus în mai multe rânduri pentru a constata stadiul lucrărilor. El ”s-a dedicat trup şi suflet să facă din comitatul Samjiyon, locul sacru al revoluţiei, o utopie urbană a socialismului”, scrie marţi într-o depeşă agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

KCNA a difuzat o fotografie în care Kim apare într-un impermeabil de piele neagră în timp ce taie o panglică roşie, în mijlocul unor oficiali care poartă căciuli, la o ceremonie de inaugurare în apropierea unei statui a tatălui său Kim Jong Il.

Agenţia a publicat de asemenea o vedere aeriană a oraşului într-un decor feeric, cu lumini care se reflectă în zăpada imaculată. Această imagine contrastează cu situaţia majorităţii nord-coreenilor, care sunt afectaţi de o aprovizionare foarte neregulată cu electricitate.

Postul de stat KCTV a difuzat, la rândul său, videouri în care un strat de zăpadă acoperă străzile pustii şi cu ţurţuri de gheaţă pe clădiri noi.

”Trăiască marele lider al partidului şi ţării noastre, tovarăşul Kim Jong Un!”, se putea citi pe o pancardă.

Propaganda nord-coreeană susține că Kim Jong-il, tatăl actualului lider de la Phenian , a văzut lumina zilei într-o tabără secretă a gherilei pe care o comanda tatăl său împotriva ocupantului japonez, situată pe Muntele Paektu.

Potrivit istoricilor străini, Kim Ir Sen şi-a petrecut în realitate cea mai mare parte a războiului în exil, luptând împotriva forţelor japoneze în China ocupată, iar apoi comandând un batalion sovietic.

Potrivit administraţiei sovietice, Kim Jong-il s-a născut în satul siberian Viaţkoie, la 16 februarie 1941, cu un an înainte de data avansată de Phenian.

Muntele Paektu, leagănul legendar al poporului coreean, primeşte anual zeci de mii de nord-coreeni, crescuţi în cultul liderilor lor, care vin să se reculeagă.

În cursul unei vizite recente, AFP a văzut mii de persoane muncind pe şantierul Samjiyon, inclusiv numeroşi militari. Numeroşi studenţi au fost, de asemenea, mobilizaţi în timpul vacanţelor şcolare.

Phenianul nu a anunţat bugetul acestui proiect, care urmează să fie inaugurat în faze. Kim a cerut ca el să fie finalizat cu ocazia marcării a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor din Coreea (unic), în octombrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *