Ce asociere pestriță a pus mâna pe prima licență privată de exploatare a unui zăcământ de sare din România! Miza: 400 de milioane de euro!

Licența de concesionare pentru exploatarea perimetrului de sare gemă Nireș din județul Cluj, încheiată în 2019 de Agenția Națională de Resurse Minerale cu firma Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București, a fost aprobată de președintele ANRM, Dan Grigoriu-Norocel, în iulie 2021, potrivit ordinului ANRM publicat în Monitorul oficial. Vezi aici la punctul 11.

Este OK-ul final pentru exploatarea zăcământului de sare de la Nireș de către firma din București.

Până în decembrie anul trecut, legea prevedea că toate licențele de exploatare minieră trebuie aprobate prin hotărâri de Guvern. Legea minelor a fost modificată însă de Camera Deputaților, la propunerea deputatului PNL Florin Roman, iar acum licențele de exploatare se aprobă prin ordin al președintelui ANRM, nu prin HG. Cu excepția licențelor care vizează exploatarea aluminiului, minereurilor feroase, neferoase, nobile sau radioactive, a pământurilor rare și disperse, precum și a cărbunilor.

Licența de exploatare a zăcământului de sare gemă de la Nireș a fost încheiată în 2019, pe o durată de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. La acea vreme, ANRM era condusă de Gigi Dragomir, omul impus la șefia agenției de baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene.


Foto: exploatare de sare; Sursa: jurnaldeafaceri.ro

Firma Salzbergwerk a deținut și licența de explorare între 2014 și 2017. Perimetrul Nireș, de 3.245 kmp, se află  în apropierea satului Unguraș și la 20 de kilometri de orașul Dej.

Potrivit ANRM, valoarea de inventar a zăcământului – potrivit proiecțiilor privind evoluția prețului de vânzare –  poate depăși 2 miliarde de lei, adică peste 414 de milioane de euro. Suma reprezintă totalul producției valorificate pe durata contractuală a celor 20 de ani de exploatare.

ANRM estimează că bugetul de stat va încasa aproape 14 milioane euro din redevențe în cei 20 de ani de concesiune. Potrivit legislației în vigoare, cota de redevență este de 1 euro pe tonă ceea ce înseamnă că firma bucureșteană intenționează să exploateze 14 milioane de tone de sare gemă în 20 de ani din perimetrul de la Nireș. În plus, concesionarul va plăti în fiecare an taxă pe activitatea minieră de exploatare, calculată la suprafața perimetrului, în valoare de 116.570 lei, adică aproape 23.000 de euro pe an, în total aproape 500.000 de euro în cei 20 de ani.

Prin urmare, la un calcul simplu, dacă în cei 20 de ani de exploatare, firma extrage sare de peste 414 de milioane de euro, plătește la stat taxe și redevențe de 14-15 milioane de euro.

Cine e compania Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din Sectorul 1, București.

Potrivit datelor de la registrul Comerțului, firma este deținută de următorii acționari:

* Ionuț Bogdan Niță, 42 de ani, din Tecuci și domiciliat în București, cu 38,9375% din acțiuni.

* firma DKM Development SRL din Sectorul 1, Bucureşti, cu 10%, reprezentată de Elena Alina Ștefănescu, în calitate de administrator.

* firma Radu Resources – S.A. din Sectorul 2, București, cu 25,5%, reprezentată de Angela Oana Isbiceanu.

* firma Winners Resources SRL, din Cluj-Napoca, cu 25,5%, reprezentată tot de Angela Oana Isbiceanu.

* firma Concrete DLX SRL, tot din Cluj-Napoca, cu 0,0625%, reprezentată de Serghei Perju.

Ionuț Bogdan Niță este văr cu Andrei Hrebenciuc, fiul fostului sforar PSD Viorel Hrebebciuc, judecat în mai multe dosare penale. Mai mult, Niță a fost reprezentantul unui off-shore din Panama controlat de Viorel Hrebenciuc, potrivit unui rechizitoriu DNA dintr-un dosar penal legat de Poșta Română.

Din conturile Real Phone SRL, Emmanouil Sorillos a făcut plăţi pentru consultanţa către Destiny Development INC., o firmă din Panama a lui Viorel Hrebenciuc, cu sediul social în Elveţia (8 Place Bel Air, PO Box 1092, 1260 Nyon 1, Elveţia ), înfiinţată de Miruna Ana Klaus (aceasta e cea care s-a ocupat de operaţiuni de cont prin paradisuri fiscale ale familiei Hrebenciuc).

Destiny Development INC a desfăşurat operaţiuni bancare externe (plăţi/ încasări) în relaţia cu Domeniile Viticole Tohani SRL, Real Phone SRL, RO-Lion Foods SRL.

Destiny Development INC a avut ca împuternicit în România pe Ionuţ Bogdan Niţă, vărul primar al lui Andrei Hrebenciuc”, se arată în rechizitoriul DNA.

Ionuț Bogdan Niță și Andrei Hrebenciuc au fost și parteneri de afaceri. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, până în 2018, Ionuț Bogdan Niță și Andrei Hrebenciuc au fost co-acționari la firma La Magic Roma SRL, care opera barul La Magica Roma din București.


Foto: Andrei Hrebenciuc, vărul lui Ionuț Bogdan Niță, și tatăl lui, fostul sforar PSD, Viorel Hrebenciuc; Sursa: libertatea.ro

Mai departe, firma DKM Development (fostă Natural Rural SRL, fostă Kimata Grup SRL) îi are ca acționari pe de Elena Alina Ștefănescu (fostă Buf-Ștefănescu) și firma Soho Developer & Contactor SA, reprezentantă de Călin-George Lupulescu.

La rândul ei, firma Soho Developer & Contactor SA este administrată de Roxana Niță și îi are ca acționari pe Călin-George Lupulescu și firma Soho Real Consult SRL, reprezentantă de Călin-George Lupulescu.

La rândul ei, firma Soho Real Consult SRL este deținută de Călin-George Lupulescu și Petru Brânză. Acționarul Ovidiu Cristian Damian s-a retras din firma Soho Real Consult SRL în 2014.

Revenind la acționarul DKM Development, Elena Alina Buf-Ștefănescu, aceasta este și administrator la firma Xalandine Energy SRL, cu obiect de activitate producţie de energie electrică, controlată de familia Mihai și Irina Alexandrina Rotaru, și la firma Delta Berceni Invest SRL, cu obiect de activitate cultivare cereale, deținută de Mihai Rotaru.

Mihai Rotaru și Elena Alina Buf-Ștefănescu sunt chiar asociați în firma Xanalndine Furnizare SRL, cu obiect de activitate comercializare energie electrică.

Mihai Rotaru este patronul clubului de fotbal CS Universitatea Craiova, poreclită ”Craiolguța”, după numele primarului PSD al Craiovei, Olguța Vasilescu.

Rotaru esteunul dintre samsarii de drepturi litigioase aflat în top 10, pe locul 5, cu o despăgubire de 44 de milioane de euro, primită între 2008 și 2011. 500.000 de lei în bani, în 2009, restul în acțiuni a Fondul Proprietatea.


Foto: Mihai Rotaru, patronul Craiolguței; Sursa: gsp.ro

Rotaru este anchetat alături de sora la, Diana Le Bomin, într-un dosar ANRP legat de o despăgubire pentru un teren din Bistrița. El a fost anchetat și în alt dosar DNA legat de despăgubiri ANRP, alături de fostul deputat PDL, Nelu Oltean, însă până la urmă cazul a fost clasat.

Firma Radu Resources – S.A. este controlată de soții Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding, ce include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding, Flaro, Rimobi și Sunny Berry.


Foto: Octavian Radu, patronul Diverta; Sursa: newmoney.ro

Mai departe, între acționarii viitorului producător de sare de la Nireș se numără și firma Winners Resources SRL din Cluj, fostă Core Residence One SRL.

Firma este deținută de off-shore-ul cipriot Castorius Ltd,  reprezentată prin mandatar Valeriu Ciprian Oltean, cu 95%, și firma Winners Parcul Rozelor cu 5 %, reprezentată prin administrator Adrian Szabo.

La rândul ei, firma Winners Parcul Rozelor  este deținută de soții Horia și Simona-Niculina Ciorcilă. Horia Ciorcilă este fondator și președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

De altfel, potrivit presei clujene, și off-shore-ul Castorius Ltd este controlat de bancherul Horia Ciorcilă. El a fost judecat într-un dosar penal DIICOT pentru spălare de bani, dar achitat.


Foto: bancherul Horia Ciorcilă; Sursa: forbes.ro

Și, în fine, acționarul minoritar de la viitorul producător de sare de la Nireș, Concrete DLX SRL este deținută de omul de afaceri Beniamin-Ioan Timari și Asineta-Maria Cenan.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, omul de afaceri clujean Beniamin-Ioan Timari este asociat în firma Ipsum Grup SRL din Sectorul 5, București, cu Vasile-Sebastian Albulescu, din București și Tiberiu-Aurelian Duma, din Oradea.< Omul de afaceri Vasile Sebastian Albulescu este fost coleg de școală, prieten vechi și fost asociat al fostului premier, Sorin Grindeanu, potrivit presei bănățene.

Albulescu este asociat în firma Zagra Mining cu compania Vast Resources cu sediul la Londra, administrată de Andrew Richard Prelea, și Mavgo Holding din comuna Tașca, județul Neamț, controlată de un apropiat al baronului PSD de Neamț, Ionel Arsene.

Presa a semnalat în 2019 că principalul obiectiv al firmei Zagra Mining ar fi fost exploatarea minei de grafit de la Baia de fier. În acest sens, șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, și-ar fi impus oamenii la conducerea ANRM, Agenția de resurse minerale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *