Gaza, Marșul Întoarcerii. Un palestinian, ucis în timpul manifestațiilor

Un palestinian a fost ucis sâmbătă dimineaţă de tiruri israeliene în timp ce manifesta la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat Ministerul Sănătăţii Hamas într-un comunicat, în timp ce zeci de mii de palestinieni sunt aşteptaţi să participe la proteste în masă de-a lungul graniţei pentru a marca un an de la declanşarea mobilizării denumite „Marele Marş al Întoarcerii”, informează France Presse.

Mohammed Saad, în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat în cap în timp ce participa la manifestaţii în estul oraşului Gaza.

Potrivit manifestanţilor la faţa locului, el se afla la peste 100 de metri de bariera ce separă Fâşia Gaza de Israel când a fost împuşcat.

Palestinienii sunt chemaţi să manifesteze în masă sâmbătă la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, la un an de la începutul unei mobilizări împotriva blocadei israeliene de 12 ani şi pentru dreptul de a se întoarce pe teritoriul de pe care ei înşişi sau părinţii lor au fugit sau au fost izgoniţi odată cu crearea Israelului în 1948.

Acest marş a contribuit la tensiuni puternice din 30 martie 2018.

Cel puţin 259 de palestinieni au fost ucişi de tirurile israeliene, majoritatea de-a lungul frontierei, după această dată. Doi soldaţi israelieni au fost de asemenea ucişi.

Protestele au avut loc în fiecare săptămână de când au început în urmă cu un an. Apelul la un „marş de un milion” de persoane sâmbătă a fost lansat nu numai în Teritoriile Palestiniene şi Israel, dar şi în ţări arabe şi europene.

Aniversarea coincide cu Ziua Pământului palestinian, care comemorează moartea a şase arabi israelieni ucişi de forţele israeliene în timpul protestelor împotriva exproprierii terenurilor de către Israel în 1976.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *